Ko je Stjuart Dikson, portparol Kongresa Saveta Evrope koji krajem januara dolazi u Beograd da ispita navode o izbornim nepravilnostima? 1foto Council of Europe

Stjuar Dikson (Stewart Dickson), portparol Kongresa Saveta Evrope za posmatranje lokalnih i regionalnih vlasti i izbore, dolazi u Beograd 31. januara i 1. februara kako bi otklonili sumnje u vezi izbora 17. decembra.

U prestonici Srbije susreće se sa vladinim zvaničnicima, predstavnicima Republičke i gradske izborne komisije, ali i predstavnicima opozicije i posmatračkom misijom Crta, koji ukazuju na brojne izborne nepravilnosti i prekrajanje izborne volje.

– Želimo da u razgovoru sa vladinim zvaničnicima otklonimo naše sumnje. Razumemo i naročitu zabrinutost zbog izbora za gradsku skupštinu u Beogradu, ali želimo da čujemo od naših sagovornika o kakvoj zabrinutosti je reč, rekao je on nedavno za Danas.

Dikson u Beograd dolazi nakon što je to krajem decembra prošle godine, nakon ozbiljnih nepravilnosti koje su primećene od strane međunarodnih posmatrača, zatražio predsednik Kongresa Saveta Evrope Mark Kuls.

Portparol Kongresa Saveta Evrope izazio je 20. septembra zabrinutost zbog ozbiljnih nepravilnosti tokom parlamentarnih i lokalnih izbora koje su prijavili članovi međunarodne posmatračke misije. Tada je i pozvaao vlasti u Srbiji da se pozabave navodnim slučajevima kršenja izbornog procesa i da sprovedu temeljnu istragu.

Govoreći ranije za Glas Amerike rekao je da se Savet Evrope zalaže za odvajanje lokalnih i parlamaentarnih izbora, kao i da na lokalnim izborima pravo glasa treba da imaju oni koji u tim lokalnim sredinama žive.

Dikson je član Partije alijanse Severne Irske od njenog osnivanja i član je Skupštisne Severne Irske za Istočni Antrim. Član je Skupštine Severne Irske za oktrug Istočni Antim, u kojem je rođen i odrastao, u kojoj predsedava skupštinskom grupom za dijabetes i socijalna pitanja. Uz to, član je grupe za starenje i kancer.

Sudeći po biografiji na sajtu, Dikson je lokalpatriota koji je bio i član upravnih odbor nekoliko osnovnih škola u pomenutom okrugu. Zalaže se za socijalna prava, pitanja planiranja, životne sredine, poboljšanja puteva i javnog prevoza, a učestvovao je i u borbi za spas zelenog pojasa oko grada Grininslenda.

Kako navodi, vizija mu je ujedinjena zajednica, jaka ekonomija i održivo okruženje u Istočnom Antrimu.

Rođen je 1950 godine, a sa 27. godina biva biran u Veće okruga u kojem je rođen, a koje se tada zvalo Karikfegus. S kratkom pauzom, od 1985. biva biran u lokalnu Skupštinu na svim izborima. Dugogodišnji je sindikalni aktivista, a učestvovao je i u antisektaškim kampanjama.

Oženjem je Sandrom Dikson, aktivnom članicom Alijanse, a sem partije sa suprugom deli i versko opredeljenje – oboje su stariešine lokalne prezbiterijanske crkve u Grininslandu, koja se temelji na kalvinističkoj teologiji unutar protestantizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari