Ko su dva nova narodna poslanika iz Kragujevca i šta obećavaju da će uraditi u Skupštini Srbije 1Foto: Privatna arhiva

Kragujevac će umesto petoro, u klupama Narodne skupštine imati sedmoro odbornika. Nakon što je grupa poslanika, među kojima i Tatjana Matić, sa liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, podnela ostavke, Republička izborna komisija donela je Rešenje o dodeli mandata radi popune upražnjenih mesta, tako da će se među predstavnicima Kragujevčana u Narodnoj skupštini naći i Edis Durgutović, ispred Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića i Đorđe Kosanić iz Jedinstvene Srbije.

Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića, bila je na osnovu koalicionog sporazuma na listi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve a Durgutović je na njoj bio pozicioniran na 238. mestu pred aprilske izbore.

Edis Durgutović, rođen u Kragujevcu i po zanimanju inženjer informatike. Trenutno obavlja funkciju šefa odborničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije u Skupštini grada Kragujevca a, od marta 2021. godine potpredsednik Izvršnog odbora SDP Srbije.

Od 2002. do 2012. godine bavio se privatnim preduzetništvom, zatim je godinu dana bio pomoćnik generalnog direktora Gradske agencije za saobraćaj Kragujevac, a od 2014. do 2016. pomoćnik Gradonačelnika Kragujevca zadužen za ljudska i manjinska prava, nakon čega se vraća na poslove direktora komercijale i marketinga u Agenciji za saobraćaj.

Trenutno je zaposlen u Javnom komunalnom preduzeću Šumadija, kao koordinator parking servisa. Durgutović je bio funkcioner LDP Kragujevac do 2017. godine kada napušta ovu stranku i u Skupštini grada osniva odborničku grupu Kragujevačka priča čiji je šef bio do ujedinjena sa odborničkom grupom SDP Srbije prošle godine.

– Biti predstavnik građana u Narodnoj skupštini Republike Srbije je pre svega velika čast, ali sa druge strane i odgovornost jer kroz tu funkciju predstavljate i partiju koja vas je delegirala u najviše zakonodavno telo u zemlji i grad iz koga dolazite, kaže za Danas Durgotović.

Ko su dva nova narodna poslanika iz Kragujevca i šta obećavaju da će uraditi u Skupštini Srbije 2
Neću zapostaviti odborničke obaveze zbog polaničkih Edis Durgutović Foto: Privatna arhiva

Kao član poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije, kako kaže, trudiće se da dam svoj maksimalni doprinos u radu Narodne skupštine, ali i afirmaciji i predstavljanju politike Socijaldemokratske partije Srbije.

– Duboko verujem da su vrednosti koje SDP Srbije baštini i politički ciljevi za koje se zalaže temelj prosperitetnog društva i garant stabilnosti kako bi Srbija išla putem napretka i razvoja u svim segmentima, ističe on.

Ali, zbog angažovanja u republičkom parlamentu neće zapostaviti aktivnosti na nivou grada.

– I pored delovanja u Narodnoj skupštini kao Narodni poslanik, nastaviću i sa radom u Skupštini grada Kragujevca kao šef odborničke grupe SDPS i tako na najbolji način biti upoznat i sa svim problemima i planovima grada, što će mi olakšati rad da tokom skupštinskih sednica na najbolji način predstavljam Kragujevac, tvrdi Durgutović, po čijem mišljenju je za njega kao poslanika najvažnije da se kroz zakonske projekte u Skupštni zalažee za sve što je potrebno našem Kragujevcu, kroz parlamentarni rad i direktni kontakt sa resornim ministrima.

Koliko mu obaveze u Skupštini budu dozvolile, obilaziće i Kragujevac i Srbiju.

– Razgovaraću sa ljudima, da čujem i sagledam njihove probleme i pomognem da kroz institucionalne mehanizme pronađemo optimalno rešenje. Trudiću se da budem tu za naše građane i da obavljam funkciju narodnog poslanika u pravom smislu te reči, završava on.

Ko su dva nova narodna poslanika iz Kragujevca i šta obećavaju da će uraditi u Skupštini Srbije 3
U interesu svih građana Srbije i Kragujevca Đorđe Kosanić Foto: Privatna arhiva

Sličnog je mišljenja i njegov novi skupštinski kolega Đorđe Kosanić, koji je u republičkom parlamentu već deceniju.

– Kao i do sada zalagaću se za punu implementaciju programa političke stranke Jedinstvena Srbija, kako u interesu građana Grada Kragujevca tako i u interesu svih građana Republike Srbije, eksplicitan je Kosanić.

Đorđe Kosanić rođen je u Kragujevcu 1967. godine gde je završio osnovnu i srednju školu. Po zanimanju je magistar biomedicinskog inžinjeringa. Tehnički Fakultet završio je u Čačku, a magistarske studije na Univerzitetu u Kragujevcu. Oženjen je i otac dve ćerke.

Potpredsednik je stranke Jedinstvena Srbija, predsednik odborničke grupe Jedinstvene Srbije u Skupštini Grada Kragujevca i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije od 2012 godine.

Na početku političke karijere, do 2005. godine, bio je član Gradskog odbora DSS-a u Kragujevcu. Nakon što je istupio iz ove stranke, sa grupom istomišljenika osniva udruženje građana „Prestonica”, posvećeno negovanju tradicije i običaja srpskog naroda a 2006. pristupa Jedinstvenoj Srbiji.

Kosanić je bio najbolje pozicionirani kandidat iz Kragujevca, na 34. mestu, za aprilske parlametarne izbore na listi SPS-JS-ZS „Ivica Dačić – Premijer Srbije”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari