Ko su još favoriti Vučićevog režima među crnogorskim strankama, pored Demokratskog fronta? 1foto Instagram Vladislav Dajković

Poseta predsednika Vlade Vojvodine, naprednjaka Igora Mirovića predsedniku crnogorske opozicione stranke Slobodna Crna Gora (SCG) Vladislavu Dajkoviću, uoči kampanje za podgoričke izbore, nije ništa specifično i neobično u politici, ali je zanimljiva jer je do sada Demokratski front bio „prvi miljenik“ režima Aleksandra Vučića, navodi za Danas politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Mirović je u petak bio u podgoričkim prostorijama Dajkovićeve SCG,   a tom prilikom im je čitao svoju poeziju i dao važne životne i političke savete, ali i poželeo sreću na narednim izborima, napisao je Dajković na svom Instagram nalogu. Fotografiju je podelio i Mirović koji je crnogorskom kolegi poželeo sreću na lokalnim izborima u Podgorici 23. oktobra.

Iako je u istoj objavi napisao da je Mirović „prvi državni zvaničnik koji je ušao u prosotrije“ njegove stranke, kao i „predsednika Vlade“, predsednik SCG za Danas kaže da je ova poseta srpskog zvaničnika bila „isključivo prijateljskog karaktera, imajući u vidu da smo zemljaci“.

– Mirovićeva posjeta je bila isključivo prijateljskog karaktera, imajući u vidu da smo zemljaci. Nisam to doživio kao političku podršku jer je premijer Mirović došao nezvanično i neformalno, imajući u vidu da je u Podgorici imao promociju svoje knjige. Govoreći o podršci Beograda ističem da Beograd doživljavam kao svoju drugu kuću u kojoj imam mnogo prijatelja, kaže Dajković.

Predsednik vojvođanske vlade bio je nedostupan za naša pitanja.

 

Mirović nije jedini zvaničnik Srbije sa kojim Dajković održava kontakte, čest je gost u Beogradu, na društvenim mrežama se hvalio sastancima sa Nebojšom Selakovićem, fotografijama sa premijerkom Anom Brnabić, gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, ali i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom. Potpisnik peticije podrške Vučiću prošle godine, čest sagovornik režimskim televizija Hepi i Pink, kaže za naš list da  predsednika Srbije podržava zato sto nije uveo Srbiju u NATO, nije priznao takozvano Kosovo, nije uveo sankcije Rusiji i jer misli i o Srbima van Srbije.

Poznat je po nacionalističkim i prosrpskim stavovima, bivši član DEMOS-a Miodraga Lekića, kao i Prave Crne Gore, koju je osnovao zajedno sa predsednikom ove stranke, sada narodnim poslanikom, Markom Milačićem. U prijateljskim je odnosima sa predsednikom Srpske desnice Mišom Vacićem, gradonačelnikom Banja Luke Draškom Stanivukovićem, ali i režiserom Borisom Malagurskim. Nakon nekoliko godina aktivizma, krajem prošle godine osniva stranku čiji je trenutno predsednik sa komičarem i novinarem Đorđijem Andrićem, jednim od autora satiričnog serijala „Dnevnjak“. Uz još dvoje funkcionera Andrić napušta Dajkovića u junu ove godine.


– To nije ništa specifično, niti neobično u politici kada je reč o liderima koji imaju personalne odnose i ideološki bliske stavove. Čitava plejada evropskih narodnjaka je dolazila i podržavala SNS pred izbore. Sam čin nije dakle neobičan, ali je sam izbor Dajkovića neobičan za one koji su manje upućeni, jer je DF prvi miljenik sadašnje srpske vlasti. Ovo ne mora da znači distanciranje od DF-a, ali može biti širenje igre i podrške na još neke igrače. Da li je taktička stvar ili ima neke dublje pozadine videćemo u narednim danima i nedeljama, u smislu da li se menja priveligovani parnter, navodi Vukadinović.

Dobre odnose sa zvaničnim Beogradom sem Dajkovića godinama imaju stranke članice Demoratskog fronta, ali i predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, a oni uz Dajkovića predstavljaju političke stranke u Crnoj Gori koje mogu da računaju na podršku srpskog režima, kaže ovaj politički analitičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari