Ko su saveznici Putinove partije u Srbiji? 1Foto FoNet

Ivica Dačić nije upoznat sa lobiranjem Vladimira Putina, predsednika Rusije, da njegova Socijalistička partija Srbije bude deo buduće vlasti. To je za naš list izjavio lider socijalista. Na pitanje Danasa kako komentariše tumačenja da je na prekjučerašnjem sastanku mandatara nove vlade Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, ruski predsednik tražio da deo buduće vlade Srbije bude i lista SPS, Ivica Dačić je kratko odgovorio: „Nisam upoznat sa time.“

                        Kako tačno citat Putinovog obraćanja Vučiću prema sajtu Kremlja glasi „…na parlamentarnim izborima vaša partija je izvojevala ubedljivu pobedu, računajući i za to neophodan broj mandata koji su pridoneli vaši saveznici… želim da izrazim nadu da će kakav god da bude sastav Vlade Srbije u njoj dostojno mesto zauzeti ljudi koji posvećuju ozbiljnu pažnju razvoju naših međudržavnih odnosa“, to je verovatnije da ruski predsednik aludira na SNP Nenada Popovića, koja je na izborima nastupila na listi SNS, ima tri poslanika, i zalaže se za saradnju sa Rusijom. I tokom kampanje SNP je kao važan događaj označila potpisivanje sporazuma o saradnji sa Putinovom partijom Jedinstvena Rusija.

Međutim, i druge stranke desnice ili ultra desnice u Srbiji imaju slične sporazume sa strankom predsednika Ruske Federacije.

Osim SNP sporazume sa najjačom ruskom strankom imaju i Demokratska stranka Srbije, Srpski narodni pokret, Treća Srbija, ali i što je pomalo palo u zaborav i Vučićeva SNS.

S druge strane, uprkos činjenici da Vladimir Putin, odnosno zvanična Moskva, navodno insistira na tome da Dačićev SPS bude deo vlasti, odnosno da im nikako ne bi trebalo oduzeti energetski sektor, kojim ta partija u najvećoj meri upravlja, socijalisti nikada nisu potpisali nikakav sporazum sa Jedinstvenom Rusijom. Kako je za Danas rekla potpredsednica Dijana Vukomanović, ta stranka nikada nije potpisivala nikakve sporazume sa JR. Doduše, socijalisti, poput radikala Vojislava Šešelja, imaju sporazume o saradnji sa Pravednom Rusijom, koja slovi za stranku levog centra, i blisku Kremlju, ali sa, prema najnovijim sondažama, niskim rejtingom. U Rusiji se u septembru očekuju parlametnarni izbori.

Kako saznajemo, sporazum koje Jedinstvena Rusija potpisuje sa srpskim strankama je manje više tipski, i skoro isti za sve partije – od SNS do Treće Srbije ili SRS. Uprkos činjenici da su naprednjaci deklarativno proevropski orijentisana stranka, dok su ostale stranke sa kojima Jedinstvena Rusija ima sporazum jasno na strani zaustavljanja evropskih integracija, odnosno na strani proruskog uticaja na politiku Srbije, sadržaj sporazuma naprednjaka podrazumeva vrlo slične delove kao i sporazumi ostalih partija.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije i funkcionerka SNS, kaže za Danas da ta stranka „najviše sarađuje i posebno je strateški orijentisana na saradnju sa EPP grupacijom stranaka.

– Nadamo se ove godine stupanju u pridruženo članstvo. Baš povodom 40 godina od osnivanja EPP pozvana sam sa stranačkom delegacijom u Luksemburg da prisustvujemo. Što se tiče saradnje sa strankama van EU i EPP, imamo potpisane memorandume o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom, Novom partijom Azerbejdžana, sa Komunističkom partijom Kine, dobru saradnju sa britanskim konzervativcima, a razgovaramo i sa brojnim drugim partijama. Ta saradnja se najviše ogleda u razmeni delegacija na svim nivoima, prisustvu na stranačkim kongresima, redovnoj komunikaciji…, istakla je u izjavi za Danas Jadranka Joksimović.

Srpska napredna stranka je potpisala sporazum o saradnji sa JR 2010. godine. To je u ime SNS učinio Tomislav Nikolić, kao predsednik naprednjaka, dok je sa druge strane stola sedeo predsednik Visokog saveta Jedinstvene Rusije. Prema tom dokumentu „strane će se konsultovati i razmenjivati informacije o aktuelnim pitanjima situacije u Republici Srbiji i Ruskoj Federaciji, bilateralnih i međunarodnih odnosa, upoznavaće jedni druge sa iskustvom u sferi partijske izgradnje, organizacionog rada, kontrolno-revizione delatnosti, obuke i pripreme kadrova, o učešću u aktivnosti organa zakonodavne i izvršne vlasti i drugim oblastima od uzajamnog interesa“.

Demokratska stranka Srbije je sporazum sa JR potpisala još 2007. godine, ističe u izjavi za Danas Sanda Rašković Ivić.

Vojislav Koštunica, tadašnji premijer Srbije i lider DSS potpisao je inicijalni sporazum o saradnji. Potom je 2009. potpisan memorandum o saradnji, za 2010-2012. godinu. Između ostalog, u tom sporazumu piše: „Kreirati mehanizam za vođenje dijaloga između dve strane, odnosno održavati sastanke u okviru tog dijaloga najmanje jednom godišnje, odnosno u svakoj od dve zemlje naizmenično. Strane će formirati sastav delegacija u skladu sa temama sastanaka. Uvesti intenzitet u razmenu mladih kadrova dve stranke. Vršiti razmenu delegacija (po 20 ljudi) na redovnoj osnovi. Redovno vršiti razmenu aktuelnih informacija o najvažnijim međunarodnim i regionalnim problemima, kao i razmenu iskustava u oblasti formiranja stranačke politike i učešća u državnoj upravi…“.

Jedinstvena Rusija je potom, u martu ove godine, na godišnjicu bombardovanja Srbije od strane NATO, potpisala sporazum i sa novom predsednicom DSS Sandom Rašković Ivić. Zvaničnici dve partije su nakon zajedničkog sastanka u Moskvi usvojili strateški dokument o zajedničkom delovanju.

Ali, posebno je zanimljivo da su lider Srpske narodne partije Nenad Popović i zamenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije, Sergej Železnjak, potpisali u aprilu u Beogradu još jedan memorandum o dodatnom učvršćivanju odnosa dve partije. Memorandumom je definisano da JR podržava SNP u njenom stavu povodom očuvanja vojne neutralnosti Srbije, kao i stavu o neuvođenju sankcija Rusiji.

Železnjak, koji je ujedno i potpredsednik ruske Dume, podržao je koaliciju SNS i SNP i poželeo im sreću i uspeh na izborima 24. aprila. Popović i Železnjak su izrazili uverenje da će nakon 24. aprila, nova vlada još intenzivnije raditi na razvoju najboljih političkih, ekonomskih i vojnih odnosa između Srbije i Rusije.

Popović je posle potpisivanja memoranduma Železnjaku poklonio ikonu Svetog Save, dok je Železnjak uzvratio poklonom slike hrama Hrista Spasitelja u Moskvi. Sergej Železnjak je i lično učestvovao u kampanji SNP i Vučićeve koalicije – on Nenad Popović, posetili su potom aktiviste SNP pred njihov polazak na završnu konvenciju zajedničke liste Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje u beogradskoj Areni.

Ostanak u vlasti?

Ivica Dačić ponovo je dobio ponudu za učestvovanje u vlasti i to na mestu predsednika Skupštine Srbije, nezvanično saznaje Danas. Kako nam je rečeno, uz Dačića, od socijalista još je Aleksandru Antiću ponuđeno ministarsko mesto, kao i Dušanu Bajatoviću, koji bi ostao na čelu Srbijagasa. Ove informacije Danas nije uspeo da potvrdi ni u SNS ni u SPS. Podsetimo, povodom ranijih navoda u štampi da mu je iz SNS predloženo mesto predsednika parlamenta, Dačić je nedavno kratko za Danas odgovorio „ne“. Isti odgovor glasio je i na tvrdnju izvora našeg lista da je druga ponuda da bude ministar odbrane, a tada su i iz krugova bliskih vladi rekli za naš list, da tako nešto sigurno nije namera premijera Aleksandra Vučića. Naši izvori sada navode da ne očekuju da će Vučić ići dalje odnosno više u svojim ponudama socijalistima. Kako dodaju, celo rukovodstvo SPS nije upućeno u predloge koje za Dačića, Antića i Bajatovića, jer ih ne bi prihvatili. Međutim, kako je Dačić je u petak izjavio za naš list, Vučićev poziv za razgovore o budućoj vladi, još nije dobio. L. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari