Ko su uhapšeni i prebijeni Srbi čije puštanje zahteva Vučić i za šta se terete? 1Vučić u poseti povređenom Galjaku Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je pobrojao 13 Srba sa Kosova koje je Kosovska policija hapsila sinoć, ali i u prethodnom periodu zbog, kako je Vučić ironično dodao, „teških zločina“, navodeći da je u pitanju samo maltretiranje nevinih ljudi. Zatražio je da se specijalne snage povuku sa severa Kosova, „prestane više sa upucavanjem“, a nevini Srbi puste.

Brat i sestra Dara i Kristijan (od 15 i 17 godina) sinoć su u selu Žitkovac, opština Zvečan napadnuti od strane Kosovske policije. Kristijana su udarali po telu, Daru su vukli po zemlji – rekao je Vučić i dodao da se jutros čuo sa njihovom majkom Marijom koja je bila uplakana.

– Zatekla je sina kako ga na kolenima drže na zemlji, njegovu sestru bosu. Takozvani policajci su rekli da su zaustavljali sve sa kacigama i kapama – deca od 15 i 17 godina, vozila su kvad, a oni su mislili da su ozbiljni teroristi pa su rešili da se obračunaju sa tom decom, kao u filmovima. Oni imaju i manjeg brata, možete misliti u kakvom je stresu ta porodica – naveo je Vučić u obraćanju.

Predsednik je pomenuo i braću Stefana i Miloša Stojanovića od 11 i 21 godine, na koje je pucano u Gotovuši, kod Štrpca uoči Božića ove godine dok su nosili badnjak.

Istog meseca na Bistričkom mostu ranjen je u grudi Miljan Delević a njegov suvozač Dušan S. tek pukom srećom prošao je bez povreda, dok je čitav automobil izrešetan posle hitaca pripadnika ROSU.

– Metak je tada okrznuo i Dušana S. Takođe su pucali na Milana Jovanovića (39) dok je nosio šerpe i lonce – naveo je Vučić ističući da je zločin prvobitno negiran, a onda kad su dokazi jasno pokazani, priznali su da su otvorili vatru.

Nema istrage, tvrdi Vučić, ni po pitanju pucanja na Dragišu Galjaka, a uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović isprebijani su i dalje u pritvoru.

Podsetimo, u maju ove godine Dragišu Galjaka iz vatrenog oružja ranio je u predelu karlice i leve šake pripadnik kosovske policije tokom sukoba pripadnika Kfora i kosovskih Srba ispred opštine Zvečan.

Vučić se osvrnuo i na hapšenje još dvojice Srba iz Leposavića zbog navodnog napada na novinare Dalibora Spasića i Nemanje Vlaškovića.

– Spasić pušta muziku dečko, radi honorarno u bolnici. Usudio se da kaže omiljenom novinaru Aljbina Kurtija da skloni telefon, pipnuo ga nije. Zato je uhapšen i određen mu je pritvor. A Euleks „pomno prati!“. Lažovi jedni, jedino što hoćete da pratite je kako Srbi da budu proterani – rekao je Vučić.

Podsetimo, Spasić, medicinski tehničar iz Kosovske Mitrovice uhapšen je na Jarinju dok se, prema navodima Kancelarije za KiM, sa maloletnom kćerkicom i suprugom vraćao iz centralne Srbije.

Danas je stigla vest i da je uhapšeni Vlašković dobio 30 dana pritvora.

Podsetimo, ovaj mladić iz Leposavića uhapšen je prekjuče na putu između Leposavića i Sočanice, pod sumnjom da je 29. maja nasrnuo na imovinu Kallxo-a – kako je javio kosovski ministar unutrašnjih poslova, odnosno za napad na novinare iz više medija – kako tvrdi Kosovska policija.

Čelnik kosovskog MUP-a Dželjalj Svećlja je istog dana o hapšenju izvestio uz dve fotografije – maskiranog mladića i otkrivenog, uz puno ime i prezime sa tvrdnjom i da se radi o napadaču i o jednom licu.

Međutim, i prijatelji, i advokat ovog mladića tada su tvrdili za KoSSev da je napravljena dvostruka greška – mladić nije maskiran, i spomenutog dana se zapravo nalazio nekoliko redova iza maskirane osobe na protestu, otkrivenog lica. Takođe, tvrde da on nije napao novinare.

Među žrtvama Kosovske policije, Vučić se setio i Luneta i Božovića.

Uhapsili ste Milana Milenkovića Luneta i kažete da je ozloglašeni vođa kriminalaca sa severa Kosova, uhapsili ste Milovana Božovića 1.4. 2023. Optužnih akata još nema, a sumnjiče se za težak zločin, da je bio ispred opštinske izborne komisije kada su oni divljali i želeli da uđu kod one zgrade za šta su hapsili još neke ljude pa ih pustili u kućni pritvor. A šta su uradili? Pa ništa. Bacili su petardu”, rekao je Vučić, obraćajući se javnosti iz Predsedništva Srbije.

Naveo je da se vođe Srba sa severa pokrajine uvek označavaju kao kriminalci, lopovi, narko dileri i tako se pravi pogodno tle da bi moglo da se radi ovo što se radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari