Kocijančić: Šta će pisati - videćete 1Foto:FoNet TV FoNet

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama biće objavljen u novembru, a šta će u njemu pisati, videćete tek tad – odgovorila je Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice za bezbednost i spoljnu politiku Evropske unije Ketrin Ešton.

Danasova pitanja odnosila su se na sadržaj izveštaja kada je reč o vojnim vežbama sa Ruskom Federacijom, slanje pomoći sirijskom gradu Alepu u organizaciji Rusije sa niškog aerodroma, kao i načelnog pitanja neuvođenja sankcija Moskvi, odnosno neusklađivanja spoljne politike sa evropskom.

Kako nezvanično saznajemo, Izveštaj EK o napretku Srbije u 2016. biće objavljen 9. novembra. U kontekstu pitanja na koje Danas nije uspeo da dobije odgovore, podsetimo na prošlogodišnji izveštaj gde su konstatovani vojni manevri sa Ruskom Federacijom i gde je upućen poziv Srbiji da postepeno usklađuje spoljnu politiku sa evropskom.

Mnogi poznavaoci prilika odnosa Srbije sa Rusijom s jedne strane, i odnosa Srbije sa EU, s druge, ocenili su u prethodnim danima za naš list da vojne vežbe i priključivanje Rusiji u slanju pomoći sirijskom gradu Alepu otežava i komplikuje odnose sa Briselom, s obzirom na aktuelni trenutak u kojem su se EU i Rusija našle na suprotnim stranama kada je reč o tamošnjim vojnim sukobima. Da je tu reč o situaciji koju i Srbija prepoznaje kao problematičnu, dokazuje činjenica da je ovdašnja javnost za tu nameru Srbije saznala opet od ruskih zvaničnika, kao što je 2014. bio slučaj sa prvim vojnim vežbama dve države, kada je javnost u Srbiji obaveštena o toj akciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije preko saopštenja za javnost Oružanih snaga Ruske Federacije. Međutim, zvaničnici Srbije smatraju da su ta pitanja lišena političkog konteksta, iako je u toku rasprava u EU o pooštravanju sankcija Rusiji zbog ratnih dejstava u Siriji. Takođe, nejasno je i kada i na koji način je doneta odluka Vlade Srbije o slanju pomoći u Alep u organizaciji Rusije, s obzirom na to da je naš list dolazio do oprečnih informacija u različitim nivoima vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari