Koja rešenja nudi opozicija za problem sa kompanijom Rio Tinto? 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/DS

Zabrana istraživanja, otvaranja rudnika i eksploatacije litijuma u Srbiji, poništavanje svih do sada izdatih dozvola za istraživanje litijuma, hitno obustavljanje i zatvaranje projekta „Jadar“ i poništavanja prostornog plana da u dolini Jadra bude rudnik, sve su to rešenja koja predlaže opozicija za ostvarivanje osnovnog cilja ekoloških protesta a to je proterivanje kompanije Rio Tinto iz Srbije.

Uz to, i isplata penala na međunarodnoj arbitraži, od novca sakupljenog od nelegalno stečene imovine koja će biti oduzeta posle promene vlasti, kao i promena vlasti kao jedan od osnova za rešavanje problema s Rio Tintom.

Radomir Lazović, iz inicijative Ne davimo Beograd, ukazuje da je važno da građani razumeju da nas ništa ne može zaštititi od štetnih projekata, kao što su Rio Tinto i drugi, dok god je SNS na vlasti.

– Mi možemo tražiti donošenje zakona o zaustavljanju rudarenja litijuma ili promenu prostornog plana koji omogućava ovaj projekat, kao što i tražimo, ali naša vlast je saučesnik u ovome i nemamo nikakve iluzije da će raditi u interesu građana. Kada dođemo na vlast prvo ćemo javno objaviti na šta se sve naša država obavezala prema Rio Tintu i drugim investitorima koji bi da truju po Srbiji, a zatim ćemo pokrenuti pravne procese kako bi se ovi ugovori raskinuli – navodi Lazović.

A Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, za Danas kratko kaže da je rešenje zabrana otvaranja rudnika i eksploatacije litijuma, jer ne postoji način kako to može da se radi, a da se ne uništi Srbija.

Iz Narodne stranke poručuju da ako nema prostornog plana da u dolini Jadra bude rudnik, onda se ne može nastaviti sa projektom Rio Tinta, što bi značilo i njegov kraj.

A Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, ukazuje da kada bude zaustavljen Rio Tinto, zbog dokumenata koje je današnja vlast usvajala, prvenstveno zakona iz 2015. godine, koji je pravno onemogućio da se uskrati dozvola za eksploataciju toj i drugim kompanijama, bićemo verovatno prinuđeni da isplatimo velike penale na međunarodnoj arbitraži, što NS neće zaustaviti da spreče uništenje životne sredine i budućnosti Srbije.

„Platićemo šta košta da uništenje Srbije kroz projekat Rio Tinta bude sprečeno, ali to ćemo nadoknaditi kroz imovinu oduzetu od onih koji su Srbiju opljačkali. Nelegalno stečena imovina biće oduzeta, ono što su pokrali i gurnuli u ’Beograd na vodi’, jahte i džipove – sve će im to biti oduzeto, a Rio Tintu ćemo ako treba platiti da ode iz Srbije, jer se u Srbiji neće rovariti prljavim tehnologijama“, zaključio je Jeremić u Kragujevcu.

Iz Dveri su poručili da zahtevaju hitno obustavljanje i zatvaranje projekta „Jadar“, kao i poništavanje svih do sada izdatih dozvola za istraživanje litijuma u Srbiji.

“Tražimo formiranje državne komisije koja će da utvrdi štetu nanetu ekosistemu i građanima Srbije od već realizovanih bušotina, kao i visinu odštete koju treba isplatiti. Jedino rešenje koje vidimo i koje treba da bude novi zahtev kompletne javnosti u Srbiji jeste zabrana istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma u Srbiji, sve dok velike evropske zemlje ne dokažu na svom primeru da je ovo rudarenje ekološki i zdravstveno bezbedno“, nevode u Dverima.

Iz koalicije NADA poručuju daleko im lepa kuća.

Žika Gojković, predsednik POKS, za Danas kaže da je rešenje za Rio Tinto, kao i za sve ostale firme, “koje vide našu lepu Srbiju kao poligon, na kojem se na mala vrata ulazi, kada je u pitanju bilo kakva vrsta zagađenja je jasan kada je u pitanju koalicija NADA (POKS-DSS)”.

– Daleka im lepa kuća. Ne želim da budem isključiv, pogotovo što govorimo o stranim ulaganjima, koja donose radna mesta. Ali u ovom slučaju, sve je u najmanju ruku sumnjivo kada je u pitanju ova kompanija. Od njihovih poslova u drugim državama, do pripreme za investiranje u našoj Srbiji, za koje su jednako krivi i ona prošla vlast, kao i ova sadašnja. Ako zbog ničeg drugog, onda bar zbog nedostatka jasnih informacija, šta jedno ovakvo ulaganje donosi, a šta odnosi građanima. Ne mogu da se otmem utisku da je neko ko je u ovom slučaju trebao najviše da ispašta, srpski seljak. To je nedopustivo – zaključuje Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari