Koji je "najpametniji zakon donet na Vučićev zahtev"? 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Darko Vojinović)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći o oglasu ruske paravojne grupe „Vagner“ za regrutovanje dobrovoljaca za rat protiv Ukrajine, koji je prenela Raša Tudej Srbija, naveo da to „nije fer“ i da se zna da je to suprotno propisima i da zakon zabranjuje državljanima Srbije učešće na stranim ratištima.

On je istakao: „To je najpametniji zakon, na moj zahtev donet“.

Reč je ipak o Krivičnom zakoniku Srbije koji je izmenjen krajem 2014. i to na predlog SDPS Rasima Ljajića i kojem su dodati članovi koji se bave ulešćem i organizovanjem odlaska u rat ili oružani sukob u stranoj državi.

Taj predlog je podžao i tadašnji premijer Vučić.

Izmene Krivičnog zakonika predviđaju da se državljani Srbije koji učestvuju u ratovima i oružanim sukobima u drugim državama ili za odlazak organizuju i vrbuju građane Srbije suoče s kaznom zatvora od šest meseci do 10 godina.

U čanu 386a „Učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi“ se navodi da državljanin Srbije koji učestvuje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, kao pripadnik vojnih ili paravojnih formacija strana u sukobu, a nije državljanin te strane države, kao ni pripadnik zvanične misije međunarodne organizacije čiji je Srbija član, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

„Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno u sastavu grupe, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina“.

A u članu 386b „Organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi“ piše da “ ko u nameri izvršenja krivičnog dela iz člana 386a ovog zakonika na teritoriji Srbije vrbuje ili podstiče drugo lice na izvršenje tog dela, organizuje grupu ili vrši obuku drugog lica ili grupe za izvršenje tog dela, opremi ili stavi na raspolaganje opremu radi izvršenja tog dela ili daje ili prikuplja sredstva za izvršenje tog dela, kazniće se zatvorom od dve do deset godina“.

U stavu dva piše:“za delo iz stava 1. ovog člana učinilac će se kazniti kaznom propisanom za to delo i kada lica koja organizuje nisu državljani Srbije“.

Predlagač izmena Krivičnog zakona Meho Omerović, koji je tada bio poslanik SDPS, kazao je za Anadoliju da se ne može graditi pravedno društvo u kojem ima ljudi koji nekažnjeno odlaze na ratišta i ubijaju za račun drugih.

“Cilj donošenja zakona je da se više nijedan mlad čovek iz Srbije ne vrati svojoj kući u kovčegu sa stranog ratišta, kao što je to bila sudbina nekoliko mladih Bošnjaka iz Sandžaka”, kazao je Omerović.

Podsetivši na Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i obavezu države Srbije prema tom dokumentu, Omerović je rekao da njegov predlog izmene Krivičnog zakona podržava 208 poslanika.

Kao jedan od razloga za izmene Krivičnog zakonika u predlogu izmena navedeno je da je uočena pojava da se određeni broj državljana Srbije pridružuje paravojnim formacijama izvan Srbije, organizovano ili samostalno, iz materijalnih ili drugih razloga, a da se posle određenog vremena i nakon učestvovanja u ratnim ili oružanim sukobima vraćaju u Srbiju i postaju nosioci propagandnog delovanja i podsticanja drugih lica na učešće u ratnim ili oružanim sukobima u drugim državama.

Omerović je pojasnio da su odlasci Bošnjaka iz Sandžaka na ratište u Siriju ili odlasci Srba koji su učestvovali u sukobima u Ukrajini na strani separatističkih snaga, bili među razlozima koji su ubrzali uvrštavanje na dnevni red ovakvog zakona.

Tema dobrovoljaca i stranih plaćenika ponovo je tada pred usvajanje izmena zakonika bila aktuelizovana jer je Radomir Počuča, bivši novinar TV Pinka i portparol protivterorističke jedinice MUP-a, objavio na svom Facebook profilu da je otišao u Ukrajinu gde se bori na strani proruskih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari