Kokanović (Ne damo Jadar): Od Ane Brnabić tražimo zakon o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS

Predsednik udruženja „Ne damo Jadar“ iz Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović izjavio je danas da je taj pokret od premijerke Srbije Ane Brnabić zatražio donošenje zakona o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

On je, posle sastanka sa Brnabić, rekao da to udruženje nije tražilo da se ukinu do sada date dozvole za istraživanje litijuma i bora, ali je zahtevalo da se istražno područje ne može proširivati.

„Tražili smo donošenje zakona o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji. Brnabić je rekla da zbog izbora ne može da se donese zakon, ali zahtev nije eksplicitno odbačen“, rekao je Kokanović.

Udruženje je, prema njegovim rečima tražilo i da inspekcija izađe na teren i utvrdi posledice istraživanja kompanije Rio Tinto u selima Jadra i Rađevine.

Brnabić je prošle nedelje rekla da je ukinuta Uredba o Prostornom planu područja posebne namene za Loznicu, čime je stavljena tačka na projekat „Jadar“ kompanije Rio Tinto kojim je bilo planirano otvaranje rudnika litijuma i bora u okolini tog grada.

Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ takođe traži trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora, a Inicijativa Kreni-pokreni moratorijum na iskopavanje litijuma na 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari