Koliko kategorija parlamentarnih izbora ima u Srbiji? 1Foto: FoNet/Branko Vučković

U Srbiji sad postoje tri kategorije parlamentarnih izbora, napisao je na svom Tviter nalogu politikolog Aleksandar Ivković.

On je, čini se, u šaljivom tonu, prokomentarisao najnovija političak dešavanja u Srbiji i najavu novih vanrednih parlamentarnih izbora. Prema njegovom sudu, postoje redovni, redovni vanredni i prevremeni vanredni paramentarni izbori.

„U Srbiji sad postoje tri kategorije parlamentarnih izbora. Redovni – proleće 2026. Redovni vanredni – zakazani (neformalno) još prošle godine za proleće 2024. zajedno sa lokalnim. Prevremeni vanredni – do kraja 2023. Ja mislim da ćemo imati redovne vanredne“, napisao je on.

Podsetimo, predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je u sredu da je njena ostavka na tu funkciju na stolu. To je predsednik Srbije Aleksandar Vučić preveo najaviviši da je izvesno da će biti prevremenih parlamentarnih izbora, ako Brnabić podnese ostavku a ne bude većine čiji deo SNS ne želi da bude.

Nekoliko meseci unazad se spekuliše da bi moglo da dođe do vanrednih izbora na jesen, iako na proleće sledeće godine slede readovni loklani i pokrajinski izbori. A u igri su i vanredni beogradski izbori, koje je Vučić najavio još prošle godine.

A oročavanje mandata ove vlade Ane Branabić Vučić je najavio onog trenutka kada je objavio da će ona po treći put biti premijerka.

„Ana neće biti četiri godine predsednik Vlade, taj mandat će trajati kraće, doći će do promena u vladi u 2024. godini, rekao je on u avgustu 2022.

Održavanje prevremenih parlamentarnih izbora ili rekonstrukcija vlade na svake dve godine postao način Vučićeve vladavine od kako su SNS i SPS preuzeli vlast 2012. Tako da prevremeni izbori nisu ništa novo, ali ako se budu dogodili i pre nego što su ranije najavljeni onda dobijamo i prevremene vanredne izbore.

Posle izbora 2012. Vlada koju je vodio Ivica Dačić je rekonstruisana. Naredne 2014. održani su novi izbori, posle kojih je formirana prva vlada Aleksandra Vučića, rekonstruisana 2016. a zatim su usledili parlamentarni izbori 2016. kada je Vučić formirao svoju drugu vladu.

Međutim, kako su predsednički izbori bili 2017. tu vladu je preuzela Ana Brnabić. Izbori u Beogradu održani su sledeće godine 2018. U Srbiji nije bilo izbora 2019, ali su novi parlamentarni održani 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari