Koliko ruskih obaveštajnih baza ima u Srbiji? 1Foto: EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV (Arhiva)

U Srbiji bi se mogla pojaviti ruska vojna baza koja će obavljati različite izviđačke zadatke i nadgledati okolinu, smatra ruski vojni ekspert i istoričar Boris Julin. Kako je preneo Lenta.ru, veoma čitani ruski portal koji je od 2020. u vlasništvu Sberbanke, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, govorio je o tome navodeći da je “stvaranje ruskih vojnih baza u Srbiji suverena stvar te države”.

 

– Pomenuti tekst na ruskom sajtu, a zatim tvrđenja ruskog eksperta i ambasadora o izgradnji vojne baze u Srbiji, u stvarnosti nam govore o jednom svršenom faktu – kojeg ovdašnja javnost jeste ili nije svesna – o zemlji Srbiji kao ruskoj bazi na Balkanu, o „jedinom ruskom oknu“ prorubljenom, još nezatvorenom, sa pogledom u Evropu – kaže za Danas Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Belorusiji.

Kako dodaje, očito aktuelne okolnosti čine nerealnim otvaranje ruske vojne baze, ili baza, na „ostrvu zvanom Srbija“.

– Baze u klasičnom vojnom smislu (a takvi pobornici nesumnjivo ne nedostaju ni na jednoj ni na drugoj strani), dakle kao što postoje ruske vojne baze u Siriji, Jermeniji, Tadžigistanu, Kirgistanu. „Ostrvo zvano Srbija“, je na sreću ili nesreću, okruženo okeanom zemalja NATO, i dostup do tog izolovanog ostrva podrazumeva rat sa Alijansom i, zaradi Srbije, i baza u Srbiji, pobeda nad njom stajala bi previsoke cene. Srbija nije međutim „roba“ toga kvaliteta, uprkos zaklinjanjima „Kosovo je Srbija“, „Krim je Rusija“ – smatra Srećko Đukić.

Koliko ruskih obaveštajnih baza ima u Srbiji? 2
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

U Srbiji bi se mogla pojaviti ruska vojna baza koja će obavljati različite izviđačke zadatke i nadgledati okolinu, smatra ruski vojni ekspert i istoričar Boris Julin, prenosi Lenta.ru, veoma čitani ruski portal koji je od 2020. u vlasništvu Sberbanke.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, piše portal, govorio je o tome navodeći da je “stvaranje ruskih vojnih baza u Srbiji suverena stvar te države”.

Ambasador je naglasio da je Srbija prijateljska država te da Beograd „fundamentalno odbija anti-ruske sankcije“.

“Što se tiče zajedničkog humanitarnog centra, on postoji i funkcioniše za krizni odgovor u slučaju humanitarne katastrofe“, citira Lenta.ru Bocan Harčenka.

– Međutim, mi živimo u eri svakog vida drugih ništa manje ubojitih ratova kada su platforme za informaciono, propagandno, virtuelno delovanje, i svaki drugo delovanje „suvog zlata vredni“, kada otvoreni prozor Srbije znači više nego klasna vojna baza sa par stotina vojnika, topova ili tenkova. Srbija za Rusiju ispunjava sve kriterije savremene baze za delovanje u njenom vrelom ratu u Ukrjaini i onom drugom sa ostakom sveta – kaže naš sagovornik.

Da je to tako, dodaje on, i gore pomenuti ruski tekst, svestan svih okolnosti, ne pledira za otvaranje klasnične vojne baze u Srbiji nego za jasnu obaveštajnu platformu u ovoj zemlji koju bi valja tek trebalo otvoriti.

Koliko ruskih obaveštajnih baza ima u Srbiji? 3
Foto: N1

– Samo ko to još na sva zvona obzanjuje obratanje obaveštajne baze i ko to tvrdi da ona ne postoji i da možda nikada nije bila zatvorena. I koliko kod nas takvih „baza“ postoji? Što se Rusa tiče, setimo se samo one nikada ne završene sage od pre nekoliko godina sa ruskim špijunom pokazanog na televiziji u izvršavanju svoga zadatka. Nema nikakve dileme da se Srbija i bratski i prijateljski i istorijski i kako god hoćete sa sve kamatom odužila i odužuje Rusiji za ono što nam je činila a mi nesvesni svojih vrednosti stalno osecamu grižu savesti da za nju nismo dovojno učinili. A tek za Ukrajinu, drugu najveću slovensku zemlju gde se pre 270 godina naselilo veliko srpsko iseljeničko pleme predvodjeno Aresnijem Čarnojevićem. Srbi su odmah svrstani u redove ruske imperatorske vojske i viteški se borili se u mnogim ratovima – podseća naš sagovornik.

Darovi dobrog baćuške iz Kremlja

– Srbija ne koristi najpovoljnije cene za gas u Evropi tek tako. Fakt je da se one odnose samo na relativni deo kupovina ruskog gasa. Ostalo ide po punoj ceni. U ovim prilikama valja uvek reći da je Srbija jedina koja je većinski prodala za najnižu cenu celokupnu svoju naftnu i gasnu industriju sa rezervama gasa i nafte u zemlji Rusiji što nije uradila ni jedan zemlja u Evropi. Za to nam je Rusija garantovala sve blagodeti Rusije kao zemlje nafte i gasa a to se uvek pretavara u „klečanje“, moljenje, i darove dobrog baćuške iz Kremlja – kaže Srećko Đukić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari