Oliver Varhelyifoto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Rad evropskog komesara za susedstvo i proširenje Evropske unije Olivera Varheljija, koji dolazi iz Mađarske, ponovo kritikuje deo evropskih parlamentaraca koji su nezadovoljni time što dovoljno ne potencira reforme  u oblasti vladavine prava i demokratije u zemljama Zapadnog Balkana.

– Socijaldemokrate u Evropkom parlamentu uvek su bile kritične prema komesaru za proširenje i još letos su usvojili amandman kojim od njega traže da više insistira na vladavini prava i demokratiji u reformama zemalja Zapadnog Balkana. A šalju i poruku da je EP aktivan i da će u budućnosti osim usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom u procesu proširenja biti važni i demokratija i vladavina prava, pojašnjava za Danas Strahinja Subotić, iz Centra za evropske politike, vest da Komisija za spoljne poslove Evropskog parlamenta želi da pokrene istragu o delovanju Varheljija.

Subotić navodi da to zapravo nije toliko iznenađenje iz nekoliko razloga.

Komesara za proširenje EU ponovo kritikuju: Socijaldemokrate i letos imale primedbe na Varheljija 1
Foto: FoNet/Marija Djoković

– Socijaldemokrate su podnele taj amandman kojim žele da uvrste kritku na račun Varheljija i da pozovu komisiju da preispita njegov rad. Socijaldemokrate su uvek bile kritične prema Varheljiju koji dolazi iz Orbanove partije koja je doskoro bila u Narodnjačkoj partiji odnosno evropskoj familiji partija koja je glavni konkurent Socijaldemokratama. A Socijaldemokrate u većoj meri od Evrpske narodne parije u prvi plan stavljaju valdavinu prava i demokartiju. Drugi razlog jeste što ovo nije prvi put da se to radi. EP je već usvojio gotovo identičnan amandman, mislim u julu ove godine, u izveštaju EP o Srbiji i tu se kaže da nisu zadovoljni komesarom Varheljijem i navode da on ne stavlja dovoljno akcenat na demokratiju i vladavinu prava tokom pristupnog procesa u okviru politike proširenja EU i poziva se EK da preispita njegov rad – ukazuje Subotić.

Kako dodaje, u suštini se ovde ne radi ni o čemu novom, te da je presadan nastao letos.

– Sada se samo reafirmiše i stvara pritisak na Komisiju da deluje. Jer njegov trad koji se stavlja u prvi plan nije do sada bio preispitan od strane Komisije niti ga je javno kritikovala predsednica EK Ursula fon der Lajen. Parlament nema mogućnost i kapacitete da sam uradi nešto po tom pitanju pa se stvara kritična masa i na taj način umanjuje manevarski prostor komesaru sa ciljem da se neke stavri promene odnosno da on u snažnijoj meri potencira vladavinu prava i demokratiju kada posećuje Srbiju i ostale države Zapadnog Balkana – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ovo je i pokušaj EP da ojača svoju ulogu do sada.

– Njihova uloga u politici proširenja je veoma ograničena i svodi se na izdavanje godišnjih izveštaja koji nisu obavezujući i davanje zelenog svetla na kraju pristupnog procesa. Oni hoće da kažu da budnim okom i na aktivan način vrše monitoring ne samo nad onim što rade države Zapanog Balkana nego i nad onim što rade pojedinačni komesari – zaključuje Subotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari