Komšić: Hrvatske generale treba procesuirati u BiH u vezi sa akcijama Maestral i Južni potez 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da postoji osnov za procesuiranje hrvatskih generala u BiH, ako se radi o operacijama ,,Maestral“ i ,,Južni potez“, u kojima je hrvatska vojska učestvovala na teritoriji Bosne i Hercegoine.

,,Ako je reč o ove dve operacije, Tužilaštvo BiH ne samo da ima pravo na pokretanje takvih postupaka, već ima i obavezu da procesuira sva krivična dela počinjena u tim operacijama“, izjavio je Komšić, preneo je danas portal Klix.

Komšić je dodao da, na drugoj strani, ne postoji nijedan pravni osnov da Tužilaštvo BiH pokrene postupke protiv hrvatskih generala ako se radi o operacijama ,,Bljesak“ i ,,Oluja“.

,,Ako postoji takvo krivično delo, ono nije počinjeno ni na teritoriji Bosne i Hercegovine niti nad državljanima Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno Tužilaštvo Hrvatske“, naglasio je Komšić.

Tokom vikenda je objavljeno da je BiH uputila zahtev Hrvatskoj da krivično gone 14 hrvatskih oficira u operaciji ,,Bljesak“. Osnov za to je komandna odgovornost za stradanja civila na prostoru gde je 1995. godine izvedena ta vojna akcija.

Izveštaj o stradanju i delovanju vojske Hrvatske je pre 15 godina donet u Banjaluci i pretpostavlja se da ga je sačinilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković naveli su da nema razloga za bilo kakvo procesuiranje i da hrvatski generali neće biti gonjeni u toj zemlji.

Oficiri, koji su deo komandnog lanca operacije ,,Bljesak“, na koji se odnosi zahtev Tužilaštva BiH Hrvatskoj, ocenili su da nema razloga da budu procesuirani, kao i to da je ovakva optužba pokazatelj da se BiH ,,želi osvetiti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari