Konjufca: Ako je cena dijaloga uništenje Kosova, dobro je reći mu zbogom 1foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je danas da za Prištinu u dijalogu sa Beogradom važe dva principa, a to je da se dijalog vodi radi međusobnog priznavanja i da će svako regulisanje prava Srba ostati u okviru Ustava Kosova.

On je na konferenciji za novinare sa predsednikom Austrije Volgfangom Sobotkom povodom nacrta koji je predstavio Upravljački tim Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) rekao da bilo kakav neustavan predlog ne može biti osnova za pregovore.

„Ako je cena ovog predloga uništavanje Kosova, podrivanja temelja naše države, onda je dobro reći zbogom. Normalizacija polazi od toga da idemo ka međusobnom priznanju, do normalizacije ne dolazi uništavanjem države Kosovo sa Republikom Srpskom na Kosovu“, rekao je on.

Polazna tačka za buduće razgovore Kosova i Srbije treba da bude u okviru Ustava Kosova, rekao je Konjufca, odgovarajući na izjavu emisara EU Miroslava Lajčaka da je nacrt Upravljačkog tima polazna osnova za dalje diskusije o ZSO.

Konjufca je rekao da Kosovo nema interes u dijalogu sa Srbijom, ako međunarodni predstavnici ne razmotre rešenja koja su saglasna sa Ustavom Kosova.

„Polazna tačka treba da bude u Ustavu Republike Kosovo, mislim da ako važni međunarodni faktori, ako EU ne misli da rešenje treba da bude u okviru Ustava Kosova, Kosovo nema šta da traži više u dijalogu. Kosovo više nema nikakav interes, šta nam je interes da rušimo našu ustavnost, škodiće nam ako tako bude“, rekao je on.

Ocenio je da nacrt Statuta Asocijacije zajednice sa srpskom većinom (ZSO) koji je predstavljen na sastanku 2. maja u Briselu „ono što je predsednik Srbije tražio, a ne ono što bi odgovaralo interesima Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari