Konjufca Eskobaru: Ne pristajemo na udruženja koja narušavaju ustavni poredak Kosova 1FOTO: Gljauk Konjufca/Fejsbuk

„Ponovili smo stav Kosova, ali i garanciju Stejt departmenta – da ne može da se formira nijedno udruženje ili bilo koji drugi mehanizam koji narušava suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i ustavni poredak“, poručio je iz Vašingtona predsednik kosovske skupštine nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan.

Protivljenje formiranju ovakvog tela stiže u jeku insistiranja međunarodne zajednice na hitnom sprovođenju člana 7 sporazuma postignutog u Ohridu kojim se traži „samouprava“ za Srbe, odnosno formiranja ZSO.

Gljauk Konjufca boravi u zvaničnoj poseti SAD-u, gde će ove nedelje da učestvuje na Samitu demokratije, prenosi KoSSev.

Usput planira više susreta, a jedan od njih realizovao je danas.

On se sastao sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, u pratnji kosovskog ambasadora Iljira Dugolija i šefa kabineta Ijira Kerćeljija.

Na sadržajnom sastanku, kako ga je nazvao Konjufca, razgovarali su o aktuelnim političkim dešavanjima na Kosovu i u regionu, procesu dijaloga i Ohridskom sporazumu, kao i o „narednim koracima za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“.

Konjufca je u objavi na Fejsbuku ponovio stav Prištine – da ne može da se formira nijedan mehanizam, ni udruženje koje narušava „suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i ustavni poredak Kosova“.

Razgovarali su i o unapređenju bilateralnih odnosa Kosova i SAD-a, kao i nastavku „zajedničke agende“ – članstvu Kosova u evroatlantskim i međunarodnim institucijama.

Gabrijel Eskobar se do sada nije oglašavao o sastanku sa Konjufcom na društvenim mrežama.

Podsetimo, kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić 18. marta, postigli su sporazum o primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Evropska unija je iste večeri objavila ovaj, odnosno drugi deo sporazuma, nakon što je 27. februara objavila politički – sa 11 članova koji će se sprovoditi upravo prema Implementacionom aneksu, čiji je delić sada usaglašen. On će se, štaviše, formulisati u narednim mesecima za svaki član pojedinačno.

Kosovo se, između ostalog, obavezalo da odmah započne primenu člana 7 koji se odnosi na samoupravljanje za Srbe, a primena sporazuma se kao obaveza pojedinačno unosi i u pregovaračka poglavlja za pristup EU i Srbije i Kosova.

Kosovski premijer i predsednik Srbije šalju suprostavljene poruke oko jedinog člana sporazuma koji se konkretno tiče srpske zajednice na Kosovu i onoga što on predstavlja.

Za srpsku je to konačno formiranje Zajednice srpskih opština sa širokim ovlašćenjima, a za kosovsku je to mogućnost preko tzv. Ahtisarijevog plana.

Međunarodni zvaničnici takođe jasno pozivaju Prištinu da započne sa primenom preuzete obaveze iz sporazuma koji se odnose na prava srpske zajednice, prvenstvo SAD.

Američki zvaničnici, naročito u poslednjih par meseci, potežu napore da se formira ZSO uz tvrdnju da je reč o obavezi koja je preuzeta u sklopu Briselskog dijaloga još pre 10 godina.

Upravo to je i sam Eskobar u više navrata tražio od Prištine.

Sa druge strane, kada su njene nadležnosti u pitanju, on je, slično Prištini, naglašavao da ZSO mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima, te da ne sme da podriva „nezavisnost i suverenitet“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari