Konjufca: U deklaraciji Kosova i Srbije o nestalim osobama koristiće se termin "prisilno nestali“ 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je danas da će, prema informacijama kojima ima, u deklaraciji Kosova i Srbije o nestalim osobama biti korišćen termin „prisilno nestali“, koji se koristi u međunarodnim konvencijama, prenosi Koha.

Kosovo je to postiglo, iako je Srbija pokušavala da koristi drugačiju terminologiju da bi izbegla odgovornost koju ima za sve koji su prisilno nestali, kazao je Konjfuca nakon odavanja počasti u spomen kompleksu poginulima u Rezali.

U Briselu je u utorak, na sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije Besnika Bislimija i Petra Petkovića, uz posredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, u okviru osnovnog sporazuma razgovarano i o sporazumu o nestalim osobama.

Petković je danas rekao da je u tekstu Deklaracije o nestalim licima odbačen termin „prisilno nestali“, koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom sukoba na Kosovu, i da je umesto toga usvojen termin „prinudno nestali“, koji nije pravna kategorija i ne nalazi se ni u jednoj međunarodnoj konvenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari