Petković: Usvajanje Deklaracije o nestalim osobama potvrđuje da smo zaštitili interese Srbije 1Petar Petković Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas u Briselu da usvajanje Deklaracije o nestalim osobama potvrđuje da je zaštićen interes Srbije.

Petković je za srpske medije kazao da Beograd više od dve godine insistira na usvajanju te deklaracije, ali da Priština „vrši opstrukciju“.

„Sve vreme Priština insistira na terminu ‘end fors disapirijens’ koji je pravni konstrukt, odnosno termin koji je definisan u tački 2. Međunarodne konvencije o prisilnom nestanku, a namerno su insistirali na terminu da bi mogli da se pozivaju na to i traže odgovornost Beograda kada je reč o prisilnom nestanku. Mi nismo pristali na taj termin“, rekao je Petković.

On je rekao da je pre usvajanja teksta deklaracije priložena izjava koju je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i u kojoj je, kako je naveo, razjašnjeno sve vezano za taj sporan termin koji se pominje u Deklaraciji o nestalim osobama.

„Dogovorili smo ono na čemu je insistirala srpska strana i što je ušlo u tekst deklaracije je termin ‘nestali pod prinudnom'“, naveo je Petković.

On je rekao da je pitanje nestalih osoba za Beograd važno pitanje, jer treba da se konačno potvrdi puna i prava istina o nestalim osobama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari