Konkurs za policiju na severu Kosova nakon što su srpski policajci napustili posao: Broj radnih mesta se ne zna, a kandidati moraju biti mlađi od 30 godina 1Foto: RTK (arhiva)

Početkom januara 2023. godine Policija Kosova je raspisala konkurs za prijem novih radnika iz redova nevećinskih zajednica za popunjavanje upražnjenih mesta u Regionalnoj direkciji Policije Kosova Mitrovica Sever.

Broj radnih mesta nije preciziran.

Do raspisivanja ovog konkursa dolazi nakon što je oko 550 srpskih policajaca u novembru 2022. napustilo svoje položaje na severu zemlje, u znak nezadovoljstva na odluku Vlade Kosova o preregistracije vozila sa srpskim oznakama u kosovske.

Pitanje povratka Srba u policiju na severu Kosova ostaje otvoreno i nejasno, smatra Veroljub Petronić iz Humanog centra Mitrovica, nevladine organizacije koja se bavi bezbednosnim pitanjima.

„Sada se postavlja pitanje šta hoće Vlada Kosova da uradi a šta Srbi žele“, kaže on za Radio Slobodna Evropa (RSE).

z Policije Kosova nisu odgovorili na upit RSE da li ima zainteresovanih na objavljeni konkurs, niti da li imaju pravo da konkurišu bivši policajci koji su podneli ostavke.

Iz Policije su rekli samo da su „kriterijumi objavljeni u javnom konkursu“, te da će javnost o daljim koracima biti blagovremeno obaveštena.

Iz Vlade Kosova za RSE navode da je konkurs za prijem novih policajaca otvoren za sve one koji ispunjavaju kriterijume, te podvlače da Kosovo ne želi nikoga da isključuje iz institucija ili da „Srbe zameni Albancima“.

„Želimo da Srbi budu zastupljeni u našim multietničkim institucijama“, navodi portparol Vlade Kosova Prparim Krueziu (Perparim Kryeziu) u pisanom odgovoru na upit da li policajci koji su podneli ostavke mogu da apliciraju za posao.

Dodao je da Vlada na čelu sa premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem poziva pripadnike srpske zajednice da se prijave na konkurs, posebno one koji ranije nisu imali priliku da rade u javnom sektoru.

Međunarodna zajednica je više puta pozvala Srbe da se vrate u institucije, ali i Kosovo da omogući taj povratak.

Zvanični Beograd je podržao izlazak Srba iz kosovskih institucija i zauzvrat su im dati ugovori na osnovu kojih su im, osim plate, regulisani i drugi radno-pravni odnosi, kao što je penziono i zdravstveno osiguranje.

Ko može da konkuriše?

Jedan od uslova je, međutim, da zainteresovani ne mogu biti stariji od 30 godina.

Pripadnici srpske zajednice na severu su u Policiju Kosova integrisani na osnovu Briselskog sporazuma Kosova i Srbije iz 2013. godine i većina njih sada ima više od 30 godina.

Neki od bivših policajaca sa kojima je RSE razgovarao na severu Kosova, pod uslovom anonimnosti, navode da su „izgubili volju“ da se vrate u kosovske institucije, ali da će na kraju ipak postupiti onako kako Beograd bude to od njih tražio.

Uglavnom izbegavaju da javno govore na ovu temu, ali podsećaju da trenutno imaju ugovore sa Srbijom i da su finansijski zbrinuti, što im je, kažu oni, za sada dovoljno.

RSE je pokušao da dobije odgovor o učešću Srba sa severa u kosovske institucije i od Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja deluje uz podršku Beograda, ali bezuspešno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari