Konrad: Srbija da se priključi sankcijama protiv Rusije, Ukrajina i Srbija različiti slučajevi 1foto: Instagram Budućnostsrbijeav

Novoimenovana ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je da ta zemlja, kao i veliki broj nemačkih partnera, poziva Srbiju da se priključi sankcijama protiv Rusije, „kao element daljeg približavanja Evropskoj uniji“ (EU).

„Odluku o tome kakav stav treba zauzeti u vezi sa ovim eklatantnim kršenjem medjunarodnog prava i kako reagovati na njega donosi Srbija“, rekla je Konrad za list Politika, navodeći da Rusija vodi „protivno medjunarodnom pravu rat protiv susedne nacije Ukrajine“.

Ona je istakla da je budućnost Srbije i njenih suseda na zapadnom Balkanu u EU, što je za Nemačku „prioritet“, navodeći da su u tome važna tema ljudska prava.

„Drago mi je što je Evroprajd, i pred izvesnih iritacija, i ove godine prvi put održan u jugoistočnoj Evropi i što je iz Beograda poslata poruka da se diskriminacija, po bilo kom osnovu, ne toleriše“, rekla je Konrad.

Na pitanje da li postoje dvostruki standardi prema Ukrajini i Srbiji, uz podsećanje da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da se mnoge zemlje pozivaju na Povelju UN u slučaju Ukrajine, ali su je prekršile u slučaju Srbije, ona je odgovorila da „ovde govorimo o potpuno dve različite situacije“.

„Od 24. februara 2022. Rusija masovno kriši Povelju Ujedinjenih nacija, vodeći – sada već sedam meseci – rat protiv nacije s više od 40 miliona ljudi, koja ni na koji način nije ugrozila Rusiju“, navela je Konrad.

Prema njenim rečima, „situacija 1998. i 1999. bila je potpuno drugačija“, jer se na Kosovu 1999. „razvijala užasna humanitarna katastrofa uz masovno kršenje ljudskih prava“.

„Nakon dugih i intenzivnih diplomatskih napora NATO operacija bila je jedini preostali put, opravdana kao ‘ultima ratio’ nakon što je medjunarodna zajednica država bezuspešno iscrpla sva raspoloživa sredstava za mirno rešavanje sukoba i spračavanje humanitarne katastrofe“, rekla je Konrad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari