Konstitutivna sednica Skupštine grada Požarevca 17. avgusta 1Stari saziv Skupštine grada Požarevca Foto: M. V.

Predsednik gradske Skupštine u prethodnom sazivu, Bojan Ilić za ponedeljak 17. avgust zakazao je konstitutivnu sednicu gradske Skupštine.

Ta sednica zbog aktuelne pandemije korona virusa, biće održana u velikoj sali Centra za kulturu Požarevac uz primenu svih higejensko-tehničkih mera. Nakon potvrđivanje mandata odbornici će razmotriti predlog Zaključka o prihvatanju Izveštaja o sprovedenim izborima za odbornike Skupštine grada Požarevca održanim 21. juna i ponovljenim izborima 28. juna. Po usvajanju izveštaja sledi formiranje predsedništva Skupštine grada, izbor predsednika i zamenika predsednika i postavljenje sekretara Skupštine grada Požarevca.​​

Na dnevnom redu su i predlozi rešenja o razrešenju i izboru predsednika, zamenika predsednika i članova Komisije za izbor i imenovanja Skupštine Grada Požarevca, Komisije za mandatno-imunitetska pitanja Skupštine Grada Požarevca i o obrazovanju Gradske izborne komisije u Požarevcu u stalnom sastavu i o razrešenju i imenovanju predsednika, članova, sekretara i njihovih zamenika.

Kako smo saznali, nakon izbora novog rukovodstva Skupštine grada Požarevca odmah će se održati i druga sednica novormirane gradske Skupštine gde će odbornici tajnim glasanjem izabrati novog gradonačelnika Požarevca, njegovog zamenika I osam članova gradskog veća, od ukupno deset koji čine Veće, jer preostala dva mesta po difoltu dobijaju gradonačelnik i njegov zamenik.

Zbog održavanja konstitutativne sednice gradske Skupštine Gradski odbor SNS u Požarevcu održao je u petak sastanak, gde su predloženi kandidati te stranke za nosioce funkcija u novoformiranoj zakonodavnoj I izvršnoj vlasti. Pošto je SNS u Požarevcu ubedljivo pobedio osvojivši 49 od ukupno 68 odborničkih mandata u Skupštini grada Požarevca, sve funkcije u lokalnom parlamentu pripašće požarevačkim naprednjacima. Za novog predsednika gradskog parlamenta oni su predložili Predraga Mijatovića a za njegovog zamenika Natašu Krstić. Novi sekretar Skupštine biće Anđelija Otašević, koja će zameniti dugogodišnjeg sekretara Miroslava Ungurjanovića.

Naprednjaci su na toj sednici odlučili da predlože Sašu Pavlovića za novog gradonačelnika koji je u prethodnom sazivu obavljao funkciju zamenika gradonačelnika, a za njegovog zamenika Slavišu Aleksića prvog na listi SNS-a, na prethodno održanim lokalnim izborima. Od osam mesta u gradskom veću naprednjaci su predložili svojih petoro kandidata, dok dva mesta pripadaju njihovim koalicionim partnerima iz PUPS-a i Pokreta socijalista, a jedno mesto u veću ponuđeno je požarevačkim socijalistima. Novi većnici iz redova SNS biće i Tomica Stojanović, Darko Mirković I Dejan Krstić koji su i u prethodnom sazivu obavljali te funkcije. Ana Miljanić koja je bila u prošlom Veću ovoga puta neće ovabljati tu funkciju, pošto je postala poslanica u Narodnoj Skupštini Srbije. Na istoj sednici gradonačelnik Požarevca u prethodnom sazivu, Bane Spasović podneo je ostavku na mesto predsednika Gradskog odbora SNS iz zdravstvenih razloga.

Prema rečima našeg izvora iz SPS-a njima je od strane požarevačkih naprednjaka ponuđeno jedno mesto u gradskom veću, dva direktorska mesta(Centar za kulturu i gradski arhiv), kao i nekoliko mesta u Nadzornim i Upravnim odborima u gradskim Javnim preduzećima i ustanovama, i da na taj način učestvuju u novoj gradskoj vlasti bez potpisivanje koalicionog sporazuma, kao što je bilo i u prethodnom period. On je dodao da još nisu doneli konačnu odluku a da će na samoj sednici odlučiti da li će da private ili odbiju tu ponudu.

O eventualnim promenama direktora u Javnim preduzećima i ustanovama, kao i u Nadzornim i Upravnim odborima istih, nova Skupština odlučivaće će na nekoj narednoj sednici.

U požarevačkom parlamentu koji broji 68 odbornika ubedljivu većinu ima SNS, 49 mandata.

Drugi je SPS sa 13, dok pokret “Dosta je bilo-suverenisti” imaju četri odbornika. U gradskom parlamentu naći će se još manjinska vlaška stranka “Most”sa dva odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari