Koordinacija o masakru u Starom Grackom: Na Kosovu vlada kultura nekažnjivosti zločina nad Srbima 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije ocenila je povodom 24. godišnjice ubistva 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko kod Lipljana da od 1999. godine na teritoriji Kosova i Metohije vlada „kultura nekažnjivosti“ za zločine nad Srbima.

Koordinacija je u saopštenju podsetila da za taj zločin, „kao ni za brojne druge koje su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova“, niko nije odgovarao.

„Sećajući se srpskih žrtava u Starom Grackom i saosećajući sa porodicama žrtava, Srpska koordinacija i ovom prilikom ukazuje na istorijski neuspeh UNMIK i KFOR da sprovedu mandat i da na Kosovu i Metohiji garantuju mir i bezbedno okruženje za sve stanovnike, kao i poštovanje osnovnih ljudskih pojedinačnih i kolektivnih prava za Srbe“, piše u saopštenju.

Masakr u Starom Grackom dogodio se 23. jula 1999. godine kada je iz neposredne blizine ubijeno 14 Srba dok su radili na njivi.

Ubijeni su ;Milovan Jovanović (30), Jovica Živić (29), Radovan Živić (32), Andrija Odalović (32), Slobodan Janićijević (34), Mile Janićijević (42), Novica Janićijević (17), Momčilo Janićijević (53), Stanimir Dekić (44), Božidar Dekić (52), Saša Cvejić (26), Ljubiša Cvejić (60), Nikola Stojanović (63) i Miodrag Tepšić (48).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari