Grupa Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (Greko) usvojila je izveštaj o Srbiji u kojem se navodi da su vlasti u Beogradu uspešno primenile svih deset preporuka u vezi s transparentnošću finansiranja političkih stranaka, ali nijednu od pet preporuka koje su se odnosile na kriminalizaciju korupcije.


„Srbija je uspešno sprovela deset od 15 preporuka“ sadržanih u prethodnom izveštaju Greko iz 2010, saopšteno je u Strazburu.

Navodeći propuste Srbije, Greko je podsetio da je prethodna vlada podnela Skupštini predlog amandmana Krivičnog zakona, ali da je taj predlog povučen posle izbora u maju 2012. godine. U međuvremenu je formirana nova radna grupa za razmatranje preporuka i Greko je izrazio nadu u skori napredak.

S druge strane, Srbiji treba čestitati na sveobuhvatnim naporima u oblasti finansiranja političkih partija, čiji je rezultat detaljan i sistematičan pravni okvir koji omogućava suzbijanje korupcije prilikom finansiranja stranaka i predizbornih kampanja, ističe se u izveštaju. „Ostaje da se u praksi vidi na koji će način biti sprovedene zakonske odredbe, a Agencija za borbu protiv korupcije imaće ključnu ulogu u tom poslu“, ocenjuju u Savetu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari