"Albanizacija srpske opštine u Čaglavica, a Srpska lista ćuti": Srpski narodni forum upozorava na uzurpaciju opštinske imovine 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Srpski nacionalni forum (SNF) je saopštio da je u Čaglavici na delu „albanizacija srpske opštine“ uz prećutno odobravanje opštinskih vlasti u Gračanici.

SNF je ocenio „da je u centru Čaglavice na delu neviđena uzurpacija opštinske imovine, kao i gradnja kuća na poljoprivrednom zemljištu – bez dozvole, novopridošlih Albanaca“.

Na sve ovo, kako se navodi u saopštenju SNF-a, „gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić i njeni organi već mesecima unazad ćute“.

„Iako su ’hiljadu’ puta pozvani da intervenišu. Ćute i ne govore ko je izdao dozvole za gradnju albanskog naselja od 30-tak kuća u Čaglavici!? I sve to u srpskoj opštini Gračanica, čiji je zadatak da sprečava albanizaciju svoje teritorije, kako sutra ne bi i ona postala albanska“, ističe se u saopštenju.

Iz Srpskog nacionalnog foruma dalje dodaju da se na ove pojave mesecima unazad ukazuje i da opštinske vlasti u Gračanici „samo simuliraju intervenciju na terenu uz mig uzurpatorima da nastave gradnju“.

„Iako su građani od maja ove godine do danas nekoliko puta zahtevali da se divlja gradnja zaustavi, inspekcija je nekoliko puta izlazila i „namignula“ da se gradnja nastavi. Rezultat intervencije organa: kuća je već ozidana i prozori i vrata postavljena. A gradonačelnica i njeni organi ćute. Isto je i sa uzurpatorom opštinskog zemljišta u centru Čaglavice. Građani prijavljuju, a inspekcija izađe, „namigne“ i ode. Od prijave kopanja temelja ograde, inspekcija je nekoliko puta izlazila (kao i u slučaju kuće), uzurpator je juče išalovao i betonirao ogradu“, navodi se u saopštenju.

SNF pita i „zašto gradonačelnica i opštinski organi ćute?“

„Zašto ćute? Zašto su ’nemoćni’? Ko im je oduzeo moć? Kakve su to sile i koje su zavezale jezik i ’uštrojile’ vlast Srpske napredne stranke u Gračanici i naterale je da učestvuje albanizaciju svoje teritorije?!“.

SNF u svom saopštenju ćutanje na uzurpaciju opštinske imovine i nelegealnu gradnju u Čaglavici naziva „zločinom Srpske liste“ i dodaje da je „slično onome na Brezovici“.

„Polako, ali sigurno ostvaruje se izjava Aleksandra Vučića iz 2018. godine da u Čaglavici ima 20 srpskih kuća, iako ih je tada bilo 153, a danas ih je ispod 100“, zaključuje se u saopštenju Srpskog nacionalnog foruma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari