Izveštaj OEBS: I Kosovo se suočava sa preteranom upotrebom pritvora 1foto FoNet Nenad Đorđević

Prekomerna upotreba mere pritvora je globalni problem koji izaziva zabrinutost u pogledu vladavine prava i ljudskih prava, a Kosovo se suočava sa sličnim izazovima, ocenila je Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini u najnovijem izveštaju koji obuhvata određivanje mera pritvora na Kosovu.

Potrebno je poboljšati kvalitet obrazloženja u zahtevima tužilaštva, podnescima odbrane i sudskim odlukama pre izricanja ovih mera, dodaju iz OEBS, objavio je portal KoSSev.

Izveštaj OEBS obuhvatio je analizu poštovanja pravičnog suđenja i međunarodnih standarda ljudskih prava u 70 ročišta za određivanje mera pritvora na celom Kosovu u 2022. godini i devet odluka Apelacionog suda u 2023. godini.

Šef misije OEBS u Prištini Majkl Devenport ocenio je da su odluke o pritvoru zahtevne, a sudije i tužioci su dužni da podržavaju vladavinu prava i štite javnost.

Oni moraju da donose teške odluke – procenjujući rizik i poštujući prava optuženog i vodeći računa o javnoj bezbednosti, obezbeđujući da oni koji počine krivična dela odgovaraju za njih, rekao je Devenport, navodi se u saopštenju OEBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari