Kosovo demantuje informaciju o nabavci naoružanja iz Nemačke 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kosovske bezbednosne snage (KBS) negirale su danas da je Kosovo od Nemačke kupilo naoružanje i vojnu opremu u vrednosti od 170 miliona evra i ocenile da su te informacije lažne vesti.

Prema pisanju portala Kossev, koji prenosi prištinski Zeri, KBS navodi da je reč o lažnim vestima s ciljem dezinformisanja iz neprijateljskih krugova, kako bi se nanela šteta imidžu i perspektivi razvoja KBS i Kosova.

Prethodno je ruska agencija Sputnjik navela da je Kosovo od Nemačke naručilo naoružanje i vojnu opremu u vrednosti od 170 miliona evra i da je to rezultat višemesečnih pregovora sa nemačkim obaveštajnim službama u cilju kupovine topova i protivtenkovskih sistema.

Sputnjik je naveo da će Kosovo kupiti automatske puške G-36 Hekler i Koh, protivtenkovske rakete pa i tenkove Leopard 2.

Na tu informaciju reagovali su i srpski zvaničnici, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su ga službe informisale da je moguće da će Kosovo dobiti oružje za uništenje protivoklopnih vozila, helikoptera i niskoletećih aviona, kao i puške G-36 iz Nemačke.

On je rekao da ne misli da će dobiti i tenkove, iako nije isključio ni tu mogućnost, ali je dodao da se u regionu dešava nešto čudno i da se „svi naoružavaju“.

Mnogo odlučnije reagovao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je rekao da kosovska vojska po rezoluciji 1244 i ne treba da postoji a da bi isporuka oružja iz Nemačke predstavljala kršenje međunarodnog prava, gaženje zakona te zemlje ali i „poruka Srbiji“.

Vulin je u izjavi ocenio da predstavlja „licemerje i ludilo“ davati oružje teroristima a nadati se miru i stabilnosti u regionu.

„Kada Nemačka pokazuje vojnu silu ceo svet treba da se zabrine za svoju budućnost. Istorija se ponavlja“, naveo je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari