"Takve elemente ne treba olako odbaciti": Sagovornici Danasa o transparentu "Kosovo je Srbija" na meču u Bukureštu 1Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES / imago sportfotodienst / Profimedia

Sagovornici Danasa smatraju da je pre svega nacionalni interes Rumunije posledica toga da na stadionu u Bukureštu gledamo scene u kojima navijači rumunske reprezentacije šire transparent sa porukom i skandiraju „Kosovo je Srbija“, na meču fudbalske reprezentacije ove zemlje i Kosova.

Kako kaže dr Jon Sfera, predsednik Rumunske partije u našoj zemlji, iza svega stoji frakcija navijača rumunske stranke AUR (Alijanse za ujedinjenje Rumuna).

– Oni sebe doživljavaju kao patriotsku, krajnje desnu organizaciju koja ima dosta poslanika i senatora u rumunskom parlamentu i senatu. Stalno se priča po rumunskim medijima kako ta stranka sarađuje sa Rusijom i režimom Vladimira Putina. Predsedniku te stranke navodno je i zabranjen ulaz u Moldaviju. Ruski režim ima mnogi tih ljudi na ovim prostorima koje koristi kada je to njima potrebno. Smatram da na sportskim takmičenjima nema mesta za ovakve poruke, sport je jedno, a politika je drugo – rekao je Sfera.

Kako dodaje, jedina posledica od svega ovoga verovatno će biti kazna za rumunski fudbalski savez.

Kad pogledate kroz istoriju sa Rumunima smo uvek imali korektan odnos, ali pored prijateljstva u ovoj situaciji imate i druge interese, smatra Dragan Koković sociolog i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

– Rumuni su jedna od zemalja EU koja ne priznaje Kosovo, što je prijateljski gest, ali je činjenica da i oni imaju svojih problema kad su u pitanju neke teritorije. Takve elemente ne treba olako odbaciti, ali nije prvi put da njihovi navijači imaju ovakve transparente. Smatram da je UEFA nedosledna na tom polju odnosa politike i sporta. Stičem utisak, kada su u pitanju naši regionalni balkanski prostori, kako su mnogo energičniji u deljenju sankcija. Biće kazni za Rumune sigurno. Verovatno neće igrati pred svojom publikom određene mečeve – nastavio je Koković.

"Takve elemente ne treba olako odbaciti": Sagovornici Danasa o transparentu "Kosovo je Srbija" na meču u Bukureštu 2
foto FoNet Milica Vučković

Kako ističe sport se ne konstituiše u velikoj udaljenosti od politke, od izbora predsednika fudbalskog saveza pa dalje.

– Mešanje politike jeste štetno za sport, ali je isto tako slogan „sport bez politike“ potpuno utopijski. Setite se „ping-pong“ diplomatije, odnosi između država su uspostavljani preko sporta, pa i naši sportisti prvi su probijali granice nakon sankcija – dodaje profesor.

Njegov kolega sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić slaže se da Rumunija nije priznala nezavisnost Kosova pre svega zbog toga što se pribojavaju aspiracija mađarske nacionalne zajednice u određenim delovima Rumunije, tačnije Transilvanije, koja je nakon Prvog svetskog rata pripala ovoj zemlji.

– Tako da oni upravo zbog svojih unutrašnjih, političkih razloga ne priznaju nezavisnost Kosova, da se ne bi dogodio presedan da deo jedne zemlje u kojem etnička manjina ima brojčanu dominaciju proglasi nezavisnost, kao što se to dogodilo sa Kosovom i Metohijom. Nisu u pitanju nikakvi bratski razlozi, iako nam je Rumunija vrlo bliska država, niti su u pitanju verski razlozi. Pre svega to je njihov nacionalni interes i njihov ugao gledanja. Sa druge strane, navijači vrlo često reflektuju ono što politka matičnih država propagira – kazao je Pajtić.

Još od vremena rimskih diktatora, dodaje, organizovale su se borbe gladijatora da bi se povećala njihova popularnost među narodom.

"Takve elemente ne treba olako odbaciti": Sagovornici Danasa o transparentu "Kosovo je Srbija" na meču u Bukureštu 3
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Spotski događaji se kako ističe, oduvek koriste u politčke svrhe, odnosno svaka manifestacija na kojoj prisustvuje veliki broj građana (birača), uvek će biti interesanta za političku agitaciju.

– Ideološka bliskost, tesne veze i navijačka ljubav doveli su do tog transparenta. Sada je na rumunskim vlastima da razjasne taj slučaj s obzirom da će imati posledice njihova fudbalska organizacija i sam fudbal u Rumuniji – izjavio je politikolog Dušan Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari