Kosovo nema mogućnost da podnese tužbu za genocid protiv Srbije 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Viši istraživač na Кosovskom institutu za pravosuđe Gzim Šalja rekao je da Кosovo nema mogućnost da podnese tužbu za genocid protiv Srbije, a i da to uradi pokazalo bi da nije ozbiljna država jer, pre svega nije članica UN.

Kako prenose kosovski mediji, Šalja je to rekao povodom godišnjice izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će Kosovo tužiti Srbiju za genocid.

„Ne postoji proceduralni legitimitet za podnošenje tužbe, pa bi stoga, ako bi eventualna tužba ove prirode išla pred Međunarodni sud pravde, Кosovo bi ispalo neozbiljna država. I ako pokušamo da se ponašamo na ovaj način, ovo je katastrofa za sve porodice žrtava ratnih zločina, jer se igra njihovim osećanjima“, rekao je Šalja.

Direktor Fonda za humanitarno pravo sa Kosova Bekim Bljakaj rekao je da je neozbiljno da se govori o mogućnosti podnošenja tužbe za genocid dok istraga još ne počne, kao i da je za dokumentovanje genocida potrebna duga istraga.

„Neozbiljno je da se to pominje u javnosti jer istraga nije počela, posebno ako se ima u vidu da je za dokumentovanje genocida potrebna izuzetno opsežna istraga, koja može da potraje. To treba da uradi tim stručnjaka i verujem da se ekspertiza po ovom pitanju može naći samo u inostranstvu“, naveo je Bljakaj.

Portparolka vlade Rozafa Keljmendi rekla je da proces zahteva vreme zbog osetljivosti.

„Poslednjih meseci bavimo se pitanjima nadležnosti i internim i eksternim analizama stručnjaka koji su angažovani u ovom procesu. Takođe smo u stalnom kontaktu sa institucijama i akterima koji su posvećeni traženju pravde za ratne zločine“, rekla je Keljmendi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari