Kosovo onlajn: Pripadnici kosovskih snaga držali počasnu stražu palim srpskim vojnicima 1foto: Tviter nalog nemačkog ambasadora u Prištini

Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga, 11. novembra na Dan primirja, držali su počasnu stražu u Prištini kod grobnice srpskim vojnicima oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, zajedno sa ambasadorima Francuske i Nemačke, prenosi Kosovo onlajn.

Fotografije sa događaja postavio je na svom Tviter nalogu nemački ambasador Jorn Rode. On je naveo da je zajedno sa francuskim ambasadorom odao počast svima „koji su poginuli za svoje države u prošlim konfliktima i ratovima“.

Počast koju je KBS dao srpskoj vojsci među pojedinim albanskim političarima izazvala je veliko negodovanje, a Reporteri je preneo reakciju člana Predsedništva DPK Adrija Nurelarija na Fejsbuku.

„Počasna garda KBS je otišla i odala je počast kod ploče posvećene srpskim vojnicima poginulim tokom ratova 1912-18. Tako su odali počast onim vojnicima koji su počinili najmasovnije zločine nad albanskim civilima tokom invazije na Kosovo i balkanskih ratova, koji su zapravo surovošću šokirali ceo civilizovani svet“, naveo je između ostalog Nurelari.

Nurelarija, međutim, demantuju istorijske činjenice.

Pobedničke vojske Srbije i Francuske, na čelu sa generalom Šarlom Tranijeom, ušle su u Prištinu 8. oktobra 1918. godine. Istorijski podaci kažu da je cela Priština tada uzvikivala `Živela Francuska, živela Srbija`, konačno je došla sloboda posle teških godina u Prvom svetskom ratu.

Pripadnici albanske zajednice na Kosovu su tada bili na drugoj strani, zbog toga i nemaju pobedničko obeležje u Prištini, osim srpskog, kod koga bi danas mogli da obeleže ovaj značajan datum, piše Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari