Kosovo online: Svečlja i Kurti hapse Srbe po svom spisku, bez saradnje s tužilaštvom 1Printskrin Tviter

Kosovska policija tokom prethodnih dana uhapsila je više Srba pod vrlo nejasnim optužbama, prenosi Kosovo Online.

Prema saznanjima iz kosovskog pravosuđa, specijalna policija je današnje hapšenje Nenada Orlovića u Severnoj Mitrovici izvršila na osnovu usmenog telefonskog naloga, što govori u prilog činjenici da policijskim akcijama na severu rukovodi ministar Dželjalj Svečlja lično, u koordinaciji sa premijerom Aljbinom Kurtijem, bez prethodne saradnje sa tužilaštvom i sudom.

„Tužioci nisu od policije dobili bilo kakav spisak sa imenima osoba za kojima se traga, već ih policija hapsi po spisku i nakon hapšenja i ispitivanja uključuju tužilaštvo i dostavljaju dokaze. Očigledno da Kurti nema poverenja u pravosudne instance na Kosovu i preskače ih, što policiji onda daje „ovlašćenja“ da hapse po nekim svojim spiskovima“, potvrdio je za Kosovo Online jedan od bivših tužilaca.

Nedavno je i predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Moljićaj kritikovao obraćanje premijera Aljbina Kurtija u Skupštini Kosova, u kojem je Kurti izneo 28 imena Srba, optužujući ih za organizaciju i učešće u neredima na severu, rekavši da nije na premijeru da vodi istragu.

Moljićaj je rekao da se tako nešto nije dogodilo ni u jednoj demokratskoj zemlji bez prethodne procene da li su osobe koje se pominju krive ili nevine.

On je dodao da premijeru nije posao da vrši istragu.

„Gde ste videli da premijer obavlja istrage? On podiže optužnicu protiv svakog čoveka, a nije rečeno da li su istinite ili ne“, naveo je Moljićaj.

S druge strane, Kurti je nedavno izjavio da o hapšenjima u bilo kojem delu Kosova, pa i na severu, odlučuju Kosovska policija i Tužilaštvo, odgovarajući time na primedbe visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da o takvim akcijama vlasti na Kosovu treba da se koordinišu sa Kforom i Euleksom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari