Kosovo postaje član Parlamentarne skupštine NATO zajedno s Ukrajinom? 1foto: EPA-EFE/CHEMA MOYA

Šef srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO Vladimir Đukanović najavljuje da će Srbija razmotriti svoje dalje učešće u PS NATO ukoliko Kosovo postane pridruženi član ove organizacije, a odluka ove organizacije po ovom pitanju najavljena je za kraj maja. Bivši šef delegacije Srbije Dragan Šormaz smatra da pisma nisu rešenje.

Đukanović je u pismu izrazio zabrinutost i razočaranje vešću da je na nedavno održanom sastanku Stalnog odbora PS NATO u Talinu razmatrano unapređenje statusa kosovske Skupštine u okviru PS NATO – iz statusa posmatrača u status pridruženog člana.

Podesetio je da Kosovo nije nezavisna država, te da se ovom odlukom pravi presedan u okviru PS NATO, ali i da se direktno krši Rezolucija 1244 SB UN.

„Takođe, potvrđivanje ove odluke predstavljalo bi „nagradu“ za bezobzirno ponašanje predstavnika privremenih insituticja u Priština i teror koji se sprovodi nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji“, navodi.

On je ukazao da je Srbija članica ove organizacije duže od 20 godina, još od 2002. godine, u okviru koje je ostvarila korektnu i uzajamno korisnu saradnju „o čemu svedoče i ocene o konstruktivnom pristupu naše delegacije u ovoj međšunarodnoj parlamentarnoj organizaciji tokom više od dve decenije“.

Srbija se ovoj odluci snažno protivi i nada se da ona neće biti potvrđena na narednom zasedanju PS NATO, napisao je Đukanović i dodao da od predsedavjućeg Šelba očekuje i čvrste garancije da ovo pitanje neće biti stavljeno na dnevni red narednog zasedanja.

„Uvereni smo da ćete još jednom pažljivo razmotriti ovo osetljivo pitanje, imajući u vidu sve navedene činjenice. U suprotnom delegacija Narodne skupštine Republike Srbije će biti prinuđena da pažljivo razmotri svrsishodnost svog daljeg učešća u radu PS NATO“, zaključuje se u pismu.
Đukanović je takođe istakao i, kako je rekao, veoma nesrećnu koincidenciju da je na dan kada je objavljena navedena odluka Stalnog odbora PS NATO Srbija „obeležavala 25. godišnjicu od početka agresije NATO na našu zemlju“.

Ni akteuelni šef srpske delegacije, niti dosadašnji član ove delegacije Nebojša Zelenović iz opozicione stranke ZAJEDNO, nisu bili dostupni za izjavu.

Bivši šef delegacije Srbije PS NATO, Dragan Šormaz, navodi za Danas da će Kosovo postati pridruženi član na prolećnom zasedanju, zajedno s Ukrajinom, te da je reč o zvaničnom predlogu.

Ukazuje i da slanje pisama nije rešenje, jer, kako kaže, ozbiljna delegacija takva pitanja rešava konstantim aktivnim radom, dobrim odnosima s drugim delegacijama i sa sekretarijatom.

Kosovo postaje član Parlamentarne skupštine NATO zajedno s Ukrajinom? 2
Foto: Miloš Tešić/ATAImages.

„Od kada ja nisam član SNS, niti šef delegacije, takav rad više ne postoji. To je činjenica. Kako mislite da neko ozbiljno zastupa interes Srbije u PS NATO, a da prethodno ide da posmatra izbore Moskvi i hvali ruski izborni sistem? To ne biva. Moje informacije iz PS NATO kažu da srpska delegacija ništa ne radi od novembra 2022. godine. Dakle, idu tamo da slušaju druge i nastave da mrze NATO jer pomaže Ukrajinu. Nema ozbiljnog rada u interesu Srbije“, navodi Šormaz.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je ranije da je unapređenje Kosova u PS NATO, i to na godišnjicu bombarodvanja SR Jugoslavije, za njega pokazatelj da su Priština i međunarodna zajednica „uigran tim“, te da međunarodna zajednica „voli to da radi na ovakve datume“.

„Za njih su datumi značajni zato su oni one naše bednike naterali da isporuče Miloševića na Vidovdan, zato su danas doneli odluku o Prištini kao pridruženom članu Parlamentarne skupštine NATO-a, zato će opet da izaberu neki poseban dan kada će da ih prime u Savet Evrope“, naveo je Vučić tokom obilaska fabrike kod Kuršumlije.

On je ukazao i da se sve to dešava dok se „tobož sprovode sankcije protiv Prištine“.

Kosovo postaje član Parlamentarne skupštine NATO zajedno s Ukrajinom? 3
Foto: FoNet/Instagram/Miloš Vučević

Ovu odluku NATO osudio je i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, koji je istakao da je to treba da dovede do otvaranja provesa članstva Kosova u alijansi.

Kako su iz Paralamentarne skupštine NATO rekli za Kosovo online, potvrđujući pritom da će konačna odluka o statusu Kosova u ovoj organizaciji biti doneta krajem maja, pridruženo članstvo bi Kosovo omogućilo „dodatne pogodnosti“.

„Kao pridruženom članu Parlamentarne skupštine Natoa, Skupštini Kosova bi bile odobrene dodatne pogodnosti. To bi uključivalo dodatnog predstavnika za Delegaciju Skupštine Kosova u PS Natoa, kao i pravo da automatski preuzme reč u procedurama Parlamentarne skupštine Natoa (a ne po diskrecionom nahođenju predsedavajućeg), da podnese amandmane na nacrt rezolucija PS NATO i, pod određenim okolnostima, da učestvuje u posetama komiteta PS Natoa drugim zemljama“, naveli su iz PS NATO.

Oni podsećaju da je ova organizacija „nezavisna od NATO“, ali da „obezbeđuje vezu između NATO i parlamenata zemalja članica“.

Stalni upravni odbor Parlamentarne skupštine Natoa, u Estoniji, odlučio je pre dva dana da podigne status Kosova na nivo pridruženog člana skupštine, saopštio je šef delegacije Skupštine Kosova u tom telu Driton Hiseni.

Kosovski ministar rekao je i da je pridruženo članstvo najviši nivo prisustva u PS do punopravnog članstva.

„Sa povećanjem nivoa zastupljenosti Kosova u Skupštini NATO-a, imaćemo proširenje delegacije, veće angažovanje u donošenju odluka, i imaćemo pravo da upućujemo amandmane i komentare za svaki proces i dokument koji se obrađuj u skupštini, što je ranije trebalo da se uradi preko delegacija drugih zemalja, uglavnom Albanije“, istakao je Hiseni.

On se zahvalio svim članovima Upravnog odbora Parlamentarne skupštine za odluku donetu u korist Kosova, kao i predsedniku tog tela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari