Kosovo u decembru podnosi zahtev za članstvo u Evropskoj uniji 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

U decembru se očekuje da Kosovo podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, saopštila Vlada Kosova. U međuvremenu, o tome da li je pravi trenutak za podnošenje zahteva za članstvo u EU, čuju se glasovi za i protiv stručnjaka za diplomatiju i evropske integracione procese.

Nakon podnošenja zahteva za članstvo u Savetu Evrope, 12. maja ove godine Kosovo namerava da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. Očekuje se da će aplikacija biti podneta tokom decembra, izjavio je za Radio Kosovo Kljisman Kadiu, politički savetnik zamenika premijera Besnika Bisljimija, prensoi RTK 2.

„Mi smo kao Vlada započeli pripreme za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, kao prvi korak, u cilju dobijanja statusa zemlje kandidata. Prijava će biti podneta ove godine, u do decembra meseca. U međuvremenu, krajem avgusta formirana je Izvršna komisija koja se bavi pripremom ove aplikacije. Vlada preduzima sve neophodne korake u informisanju saveznika i češkog predsedavajućeg EU o cilju prijave“, naveo je Kadiu u pisanom odgovoru.

O tome da li je pravo vreme za podnošenje zahteva za članstvo u EU postoje različita mišljenja.

Nezir Kraki, profesor na jednom od univerziteta u Parizu, u izjavi za Radio Kosovo kaže da eventualna prijava do kraja godine nije preuranjena.

„Nema određenog vremena za prijavu. Ne može se tako identifikovati trenutak u vremenu. Kosovo treba da konkuriše sa ovom strukturom, sa ovom ustavnom organizacijom, za status zemlje kandidata. EU je osmislila SSP za Kosovo. Srbija i Kosovo imaju svoje osobenosti i nejasnoće. Ali, Kosovo definitivno može da nastavi svoj put, deponujući zahtev za državu kandidata u EU i traži pojašnjenje za priznanje od pet zemalja koje ne prihvataju nezavisnost Kosova“, rekao je Kraki.

Univerzitetski profesor Arben Fetoši kaže da iako je Kosovo u pravu u svojim nastojanjima da dobije status zemlje kandidata za EU, napori vlade za to su preuranjeni.

„U eventualnoj prijavi za status zemlje kandidata za EU, Kosovo mora da pazi da ne bude odbijeno. Mislim da institucije treba da se dobro pripreme i da daju maksimalan značaj garantovanju procesa koji bi doveo do prihvatanja zahteva i davanja statusa kandidata za Kosovo, a zatim da odrede vreme kada će podneti ovu aplikaciju“, kazao je Fetoši.

Od 2003. godine, kada je zemljama Zapadnog Balkana obećana evropska perspektiva, Kosovo je jedina zemlja koja nije podnela zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari