Kosovo u Tirani lobiralo za ulazak u EUSAIR, očekuje podršku Hrvatske 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Kosovo želi da se priključi jadransko-jonskoj inicijativi formiranoj pod okriljem EU, zbog čega se delegacija Kosova sastala sa predstavnicima Evropske komisije u Tirani, na marginama foruma ove inicijative a podršku za članstvo u EUSAIR Kosovo će tražiti od Hrvatske, koja sredinom 2023. godine predsedava incijativom.

O „lobiranju“ Kosova za ulazak u EUSAIR pišu hrvatski mediji nakon održanog Foruma jadransko-jonske incijative u Tirani od 16. do 18. maja. Inicijativom je ove godine predsedavala Albanija, te je delegacija Kosova, na osnovu dobrih veza sa Albancima, uspela da se izbori za sastanak sa predstavnicima Evropske komisije tokom održavanja foruma, iako Kosovo formalno na njemu nije učestvovalo.

Poseta delegacije Kosova nije bila navedena u materijalima koji su podeljeni novinarima, a spekuliše se da je Srbija zatražila od domaćina foruma, Albanije, da u programu za učesnike foruma izmeni naznačeni status Kosova vezan za susret njihove delegacije sa EK.

Kosovska i srpska delegacija nisu se sastale i razgovarale.

Delegacija Kosova koja je boravila u Tirani bila je predvođena ministrom lokalne samouprave Elbertom Krasnićijem, koji je za hrvatsku novinsku agenciju HINA potvrdio da je došlo do razgovora.

“Formalno sam bio pozvan u Tiranu kako bih govorio o našem iskustvu te sam imao priliku reći da jadransko-jonska inicijativa može biti kompletirana tek kada sve zemlje uđu”, kazao Krasnići u razgovoru za Hinu.

Govoreći o pretenzijama Kosova na članstvo u EUSAIR, Krasnići je za Hinu rekao da je „Legitimno da budemo deo toga. Time bi i naši građani dobili dodatne prilike“.

Jadransko-jonsku incijativu čini deset zemalja – Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i San Marino, a prema već određenom redosledu, predsedavanje od ove, do maja sledeće godine preuzima Bosna i Hercegovina, a nakon toga na red dolazi Hrvatska.

EUSAIR je forum koji se održava svake godine u kome učestvuju sve zemlje članice Strategije EU za jadransko-jonsku regiju, inicijative koju je pokrenula Evropska komisija. Strategija je nastavak ranije uspostavljene inicijative za približavanje zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Evropskoj uniji.

Da bi Kosovo ušlo u EUSAIR potreban je pristanak svih zemalja članica foruma, ali očekuje se da će Srbija blokirati ulazak, u skladu sa dosadašnjom praksom ometanja pokušaja prištinskih vlasti da dođu do članastva u međunarodnim telima.

Ipak, prištinska strana polaže nade u predsedavanje Hrvatske, s obzirom da se radi o članici Evropske unije koja priznaje nezavisnost Kosova i u skladu sa tim bi mogla dati podršku Kosovu za članstvo.

Predstavnik delegacije Kosova Elbert Krasnići je za HINU rekao da veruje da će dobiti podršku Hrvatske.

“Biće teško tokom predsedanja BiH, ali nakon toga je realan trenutak da postanemo članica”, kaže Krasnići.

“Verujemo da će Hrvatska podržati aspiraciju Kosova. Nadamo da bismo tokom hrvatskog predsedanja mogli službeno postati partner”, rekao je on.

U Tirani je na sastanku deset zemalja zatvorenom za medije, Hrvatsku predstavljala državna sekretarka ministarstva spoljnih i evropskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, koja je za hrvatske medije rekla da se na ovom sastanku nije razgovaralo o članstvu Kosova, ali da je stav Hrvatske da Kosovo treba da učestvuje u svim međunarodnim telima.

“Ali vi znate da je interes Hrvatske, i njen poznati stav, da Kosovo itekako treba biti uključeno u sve integracije i sve inicijative, pa i međunarodne organizacije”, rekla je Metelko-Zgombić hrvatskim novinarima.

Među članicama EUSAIR incijative nalazi se i Grčka, koja kao ni Srbija nije priznala nezavisnost Kosova, te se očekuje da će vlasti naše zemlje tražiti podršku Grka prilikom eventualnog glasanja za prijem novih članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari