Kosovo uvelo sankcije Rusiji 1Foto: Beta/European Council/Zucchi Enzo

Kosovska vlada odlučila je danas da uvede sankcije Rusiji, a u skladu sa sankcijama SAD i Saveta Evropske unije zbog napada na Ukrajinu, preneo je portal Kossev.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da bi sankcije trebalo da se posmatraju kao proizvod političke orijentacije kosovske vlade.

Današnji dan započinjemo pridruživanjem našim partnerima, kao odgovor na vojnu agresiju Rusije odobravanjem paketa sankcija protiv nje, istakao je Kurti, uz naznaku da ovo nije prvi put da Kosovo uvodi sankcije Rusiji, objavio je prištinski portal Koha.

On je poručio da neposrednu i bezrezervnu reakciju Kosova na rusku okupaciju Ukrajine treba čitati kao jasnu poruku političke i diplomatske orijentacije.

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala precizirala je da je reč o ekonomskim i finansijskim sankcijama koje su prethodno uveli Savet EU i SAD.

Sankcije obuhvataju zamrzavanje imovine ruskih banaka, finansijskih institucija i pojedinaca, kao i zabranu njihovog pristupa finansijskim tržištima.

Gervala je najavila da će biti zabranjeno putovanje ili tranzit Rusa u zemlje koje primenjuju sankcije, te da su uvedene druge restriktivne mere koje se odnose na ruske kompanije, elitu i političke aktere koji odlučuju o invaziji u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari