Kosovska opozicija optužuje Kurtija za višemilionsku finansijsku aferu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predstavnici Demokratskog saveza Kosova (DSK) optužili su kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je zajedno sa kosovskim ambasadorom u Hrvatskoj Martinom Berišajem umešan u finansijsku aferu o kojoj već duže vreme izveštavaju mediji u Sloveniji.

Član predsedništva DSK Džafer Tahiri rekao je na konferenciji za medije da je Kurtijeva poslednja izborna kampanja finansirana sumnjivim novcem, prenosi danas Kosovo onlajn pisanje prištinskih medija.

„Ovaj skandal postaje sve veći. Prema najnovijim informacijama reč je o 100 miliona evra kompanije GEN za koju se sumnja da je preko podružnice u Tirani, gde je prebačeno 14 miliona evra, finansirala Kurtijevu kampanju“, rekao je Tahiri.

Tahiri je tu optužbu potkrepio izveštajem slovenačkog portala „Prava“. On je zatražio od izvršnih organa vlasti da istraže ove navode koji, po njemu, narušavaju integritet Vlade Kosova.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu reagovao je nakon što je slovenački medij „Prava“ objavio da je premijer Kurti dobio milione evra od kompanije „GEN“ za kampanju Pokreta Samoopredeljenje, istakavši da su ove tvrdnje neistinite.

Prvi put je finansijski skandal vezan za ambasadora Berišaja prijavljen u aprilu prošle godine, uoči predsedničkih izbora u Sloveniji. Tada je objavljeno da je slovenački političar Robert Golob obavljao transakcije iz srpskog ogranka slovenačkog snabdevača energijom GEN Berišajevoj kompaniji „MB Konsalting“. Prema izveštaju, iz njegove kompanije izvučeno je 600.000 evra u gotovini, za koje se sumnja da je vraćeno Golobu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari