Kosovska opozicija traži sednicu Skupštine o granici sa Srbijom 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Opozicione stranke traže usvajanje rezolucije koja će predsedniku Kosova zabraniti da sa Srbijom priča o podeli ili korekciji granica.

Opozicione stranke u kosovskom parlamentu će u sredu zatražiti održavanje vanredne sednice Skupštine Kosova sa zahtevom da se usvoji rezolucija kojom će se predsedniku Kosova zabraniti da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podeli ili o korekciji granica, izjavio je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK), Avdulah Hoti.

Traži se da se ta sednica održi 4. septembra, tri dana pre susreta predsednika Kosova i Srbije u Briselu.

Opozicione stranke DSK, Samoopredeljenje i Socijaldemokratska partija Kosova su prikupile potpise za zahtev za održavanje vanredne sednice i sutra će ih predati sekretarijatu kosovskog parlamenta.

Hoti je rekao da je usaglašen tekst rezolucije u kojoj se kaže da niko nema mandat da pregovara o teritoriji Kosova.

Opozicija traži podršku premijerove stranke

Opozicione stranke nemaju potrebnih 61 glas za usvajanje rezolucije te će stoga zatražiti podršku poslanika Alijanse za budućnost Kosova, čiji je lider premijer Ramuš Haradinaj, kao i Socijaldemokratske inicijative, koji su se izjasnili protiv promena ili korekcije granice, kako bi se rezolucija mogla usvojiti i time zabraniti predsedniku Kosova Hashimu Thaciju da na sto na sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem stavi i pitanje granice.

Predsednik Kosova Hašim Tači poslednjih nedelja kao jednu od tema razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sve češće pominje termin korekcija granica.

On je, na nedavnoj konferenciji za medije pojasnio da pod korigovanjem granica podrazumeva samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu, ali da istovremeno ne bude podele Kosova, niti autonomije za kosovske Srbe.

S druge strane, premijer Kosova Ramuš Haradinaj poručuje da Kosovo ima granicu koju treba poštovati, te da je cilj „pravno-obavezujući sporazum kojim bi Srbija priznala Kosovo“.

„Granice i teritorija nisu teme za diskusiju. Niko na Kosovu nema ovlašćenje da o tome razgovara. Granice i teritorija nas mogu vratiti unatrag, to podstiče destabilizaciju“, rekao je kosovski premijer.

Tekst preuzet sa portala Al Jazeera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.