Kosovski advokat: Predsednica Osmani se meša u nezavisnost Tužilačkog saveta Kosova 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Prištinski advokat Skender Musa izjavio je danas da se predsednica Kosova Vjosa Osmani umešala u nezavisnost Tužilačkog saveta Kosova (TSK) time što nije imenovala Blerima Isufaja za glavnog tužioca Kosova.

On je za KTV izjavio da Osmani „sprovodi naloge“ premijera Aljbina Kurtija, dodajući da ona „nema svoje mišljenje“.

„Predsednica se meša u nezavisnost TSK. Tužilački savet ne treba da odgovori političkim besom (na odluku Osmani o ne imenovanju Isufaja), ali mislim da treba da raspiše novi konkurs i da bez predrasuda izabere najboljeg kandidata. Predsednica sprovodi naloge premijera, nema svoje mišljenje“, rekao je Musa.

Dodao je da TSK treba da u postupku izbora glavnog tužioca Kosova izbegne prekršaje u postupku na koje su ukazale strane ambasade.

Musa je dodao da Osmani nije donela odluku o ukazu, već samo obaveštenje, a to je, prema njegovim ričima, bilo namerno kako ne bi bilo prostora da se ukaz uputi na ocenu ustavnosti Ustavnom sudu.

U međuvremenu, govoreći o procesu provere, Musa je naveo da postoji rizik da pravosudni sistem bude stavljen pod kontrolu politike.

„Od većine pravnika koja je podržala proveru, oni koji nisu deo TSK odustali su od zahteva za proveru jer smo videli opasnost da vlada hoće da uspostavi vlast nad tužilačkim sistemom“, izjavio je on.

Za advokata Musu, Kurtijeva vlada ima za cilj da „potčini pravosudni sistem“.

„Ova vlada nema nameru da proverava šta treba Kosovu, već da promeni ovu strukturu i potčini pravosudni sistem. Imamo priličan broj tužilaca i sudija koji su na međunarodnom nivou“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari