Kosovski institut za pravdu: Za prvih sto dana Vlade Kurtija nisu poštovani Ustav i zakoni 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski institut za pravdu (KIP) ocenio je danas da tokom prvih 100 dana vlade Aljbina Kurtija u mnogim slučajevima nisu poštovani Ustav, zakoni i postupak u procesu razrešenja visokih javnih zvaničnika.

Ocenjeno je da nepridržavanje Ustava, zakona i procedura umanjuje dobru nameru proklamovanu u Programu Vlade, jer se time krši poverenje u upravljanje zasnovano na zakonu i proceduri.

Po toj analizi, među slabim tačkama Vlade Kosova je i izostanak planiranja i postavljanja prioriteta u skladu sa evropskom agendom i procesom evropskih integracija.

„Zakonodavni program kojim je utvrđeno usvajanje 191 zakona tokom 2021. godine, ambiciozan je plan koji je u praksi nemoguće realizovati. Prošlo je šest meseci ove godine, a do sada je u Skupštini Kosova usvojen samo jedan zakon“, navedeno je u analizi.

Ocenjeno je da je Vlada sastavljena od ljudi koji imaju problema sa zakonom ili su ih imali. Kao primer, naveden je ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljibur Aljiu koji je prilikom izbora imao aktivnu optužnicu za korupciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari