Kosovski politički analitičar: Gradonačelnici na severu da podnesu ostavku i tako daju šansu rešenju 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Kosovski politički analitičar Ili Hodža smatra da bi gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova, koji su nedavno izabrani, trebalo da podnesu ostavku, kako bi otvorili mogućnosti za političko rešenje.

Hodža je za RTV Dukađini rekao da Kosovo ne treba da pokušava da dominira srpskom manjinom na severu, već kaže da rešenje treba da bude postignuto Ohridskim sporazumom.

„Neozbiljno je da na ovim rezultatima, pravimo neke institucije. Kosovo ne treba da teži dominaciji manjine nad većinom… Ovi gradonačelnici treba da podnesu ostavku, da ustupe mesto političkom rešenju koje bi došlo sa Ohridskim sporazumom“, rekao je on.

Hodža ocenjuje da su premijer Aljbin Kurti i međunarodna zajednica pokazali nesposobnost da predvide događaje, poput bojkota izbora od strane Srba.

„Apsolutno, Kurti, međunarodni posrednici, pokazali su nesposobnost da predvide događaj od suštinskog značaja za mir, onaj koji su pokušali da zadrže u Ohridu. Ohridski sporazum, koji je trebalo da reši veliki problem između Kosova i Srbije, ne rešava suštinski problem neučešća Srba na izborima, a na to se upozoravalo“, rekao je Hodža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari