Jablanović: Peticija nije način da se smene gradonačelnici na severu Kosova 1Jablanović Foto: Medija centar (arhiva)

Lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović kaže da peticija nije pravi način za smenu novih gradonačelnika četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, prenosi GazetaBlic.

Jablanović je u izjavi za ovaj albanski medij naveo da je poslednja odluka Vlade o Administrativnom uputstvu o izborima na severu, prema njegovim rečima, konstruktivan potez prema Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji.

„U suštini taj potez je samo kupovina vremena i dovodi do toga da će kriza trajati i narednih nekoliko meseci. Gradonačelnici na severu nemaju legitimitet i oni bi trebalo da podnesu ostavke i tako otvore deo puta za nove izbore. Drugi deo puta treba da otvori Vlada Kosova, potpunim povlačenjem specijalnih policijskih jedinica i uklanjanjem punkta na Bistričkom mostu koji ometa normalno kretanje građana“, kazao je Jablanović.

Dodaje da nakon ta dva poteza treba pozvati političke partije sa severa Kosova na razgovor sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicim Vjosom Osmani i razmatrati termin i postupak sporovođenja izbora.

„Bez ovakvih konkretnih akcija na terenu neće biti značajnog izlaska Srba na bilo koje izbore“.

Naglasio je da u Partiji kosovskih Srba još uvek nisu razmatrali pitanje učešća na novim izborima, ali je najavio da će izneti svoj stav do pre 1. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari