Kosovsko Ministarstvo: Od 1. septembra do sada samo 15 Srba registrovalo automobile na RKS 1Priština Foto: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je od 1. septembra do sada samo 15 Srba registrovalo automobile na RKS tablice i navelo da je odlučno da taj proces završi 31. oktobra.

U saopštenju Ministarstva se navodi da posle tog datuma vozila sa „nelegalnim tablicama“ neće moći da saobraćaju na teritoriji Kosova, prenosi Kosovo onlajn.

Konverzija na RKS registarske tablice obezbeđuje slobodno i nesmetano kretanje Kosovom, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo tvrdi da je razvijena propaganda Srbije kako bi Srbi bili sprečeni da preregistruju vozila na RKS tablice.

Sloboda kretanja, jednakost i vladavina prava su naš prioritet. U međuvremenu, nastavićemo intenzivnu kampanju širom Kosova kako bi ovaj proces bio završen do 31. oktobra, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Garijel Eskobar tokom posete Kosovu zatražio je od premijera Aljbina Kurtija da proces preregistracije bude produžen za deset meseci, a isti zahtev stigao je i iz Evropske unije.

Portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio je da Brisel traži od kosovskih vlasti da produže rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama za deset meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari