Kosovo Serbs protest over license plate rowfoto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

„Odluka Vlade Srbije kojom je omogućena sloboda kretanja za sva vozila sa Kosova jedan je od retkih pozitivnih gestova koji je učinjen sa bilo koje od strana mesecima unazad. Jasno je da je ta odluka motivisana potrebama Srba na KiM koji su sada potpuno prešli na RKS tablice. Ova odluka će se pozitivno odraziti i na veliki broj Albanaca i pripadnika drugih zajednica na Kosovu koji često ili dolaze u Srbiju, ili tranzitiraju kroz njenu teritoriju. Poruke da se ovim čini nešto dobro i za 'druge' su, međutim, izostale“, navodi za Danas politikolog Ognjen Gogić.

On dodaje da je ova odluka stigla tek nakon što su iz saobraćaja na Severu praktično nestale srpske tablice gradova na Kosovu, iako Srbi na jugu Kosova već dugo koriste RKS tablice.

Podsetimo, neposredno nakon što su iz saobraćaja na Severu praktično nestale srpske tablice gradova na Kosovu – uz ćutanje zvaničnog Beograda i prorežimskih medija, Vlada Srbije donela je juče odluku kojom je omogućila slobodu kretanja za sva vozila sa Kosova od 1. januara, ne precizirajući da li to znači da se režim stikera biti ukinut.

„Na današnjoj sednici vlade smo omogućili slobodu kretanja za sva vozila. To će biti dodatni impuls, ne samo za ’Otvoreni Balkan’, nego će olakšati živote Srbima na KiM, jer oni najviše koriste administrativne prelaze“, saopštio je na konferenciji za novinare Petar Petković , direktor kancelarije za KiM.

Petković je, ipak, za donošenje takve odluke ponovo okrivio prethodnu vlast.

„Ta odluka je zapravo bila naša obaveza iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. koji je potpisao Borko Stefanović, a koja se odnosi i na RKS tablice i kosovske lične karte, uvođenje kosovskih vozačkih dozvola. To je prosto bio rezultat tadašnjih dogovora i odnosa tadašnjeg režima prema Srbima i dijalogu“, rekao je Petković.

Politikolog Gogić kaže za Danas da je problem sa ovom odlukom u tome što je to sve moglo i trebalo da bude učinjeno mnogo ranije. Kriza na severu Kosova je u velikoj meri eskalirala zbog pitanja registarskih tablica.

„Mere koje je Priština preuzela za ukidanje KM tablica navodno je bio razlog za napuštanje institucija. Čitava kriza kojoj smo svedočili završila se tako što se Beograd prećutno saglasio da se KM tablice ipak zamene RKS tablicama, što isto proizlazi iz sporazuma iz 2011. godine na koji se Petković sada poziva. S tim u vezi, Beograd uvek propušta da spomene da su sve te obaveze bila potvrđene i sporazumom iz 2016. godine koji je aktuelna vlast prihvatila“, objašnjava sagovornik Danasa.

Dodaje da Petković, takođe, izbegava da objasni zašto je u decembru prošle godine Srbima bilo saopšteno da je postignut dogovor o trajnom važenju postojećih KM tablica.

„Da je na vreme bilo saopšteno da će KM tablice morati da se zamene za RKS tablice, a da će im Srbija omogućiti slobodu kretanja, izbegla bi se situacija da veliki broj Srba na severu Kosova prenese vlasništvo nad svojim vozilima na srodnike u centralnoj Srbiji. Oni sada voze ta vozila na osnovu ovlašćenja i pitanje je vremena kada će Priština i to problematizovati“, navodi Gogić.

Prema njegovim rečima, Petković je imao potrebu da naglasi da je preregistracija izvršena u skladu sa „Borkovim sporazumima“ kako se ne bi iz odluke da se priznaju RKS tablice izveo zaključak da se primenjuje Francusko-nemački plan koji takođe podrazumeva priznavanje tablica.

„Protesti u Beogradu se samo vremenski poklapaju sa ovom odlukom. Među njima nema direktne veze. Pre postoji veza sa Banjskom. Nakon tog događaja, Beograd je došao u poziciju da mora da se dokazuje kao konstruktivna strana kada je reč o situaciji na severu Kosova. Do sada nijedan potez Prištine nije naišao na protivljenje, jer Beograd više ne može da priušti sebi da se prikaže kao strana koje želi da destabilizuje prilike. Ovim potezom Beograd se prikazuje kao dobronameran. Osim toga, na ovaj način Beograd želi da makar malo Srbima kompenzuje štetu koju su pretrpeli zbog toga što su bili instruisani da odbiju preregistraciju na RKS tablice“, zaključuje Gogić u izjavi za Danas.

A Vojislav Mihailović, lider POKS-a, smatra da je odluka Vlade Srbije da prizna registarske tablice sa međunarodnom oznakom „RKS“ nastavak politike de fakto priznavanja takozvane „Republike Kosovo“.

„Nakon što je priznala kosovske lične karte i diplome, Vlada Srbije je priznala i njihove registarske tablice, a sledeći korak su pasoši, kako i predviđa francisko-nemački sporazum.

Primer registarskih tablica Hong Konga koji navodi Petković je lažan jer njih ne izdaju organi samouprave Hong Konga, već lokalne garaže. Izgled tih tablica propisuje Kina, a vlasnici tih vozila na ulasku u Kinu dobijaju nove tablice. Netačan je primer Petkovića iz Italije, jer bez međunarodne oznake „I“ ne može se vozi u Italiji“, objašnjava Mihailović.

On dodaje da nje slučajno da se ovo dogodilo neposredno posle izbora, jer većina građana Srbije ne podržava ovakve odluke.

„Zbog RKS tablica su Srbi sa Kosova i Metohije sa punim pravom bili na barikadama prošle godine i napustili privremene institucije. Vlada Srbije je juče odlučila da te tablice prizna, a narod kom nije uspela da obezbedi ni glasanje na izborima u rođenoj državi pusti niz vodu i da ga izda“, poručuje MIhailović.

I predsednik Narodnog pokreta Srbije i nosilac liste „Srbija protiv nasilja” Miroslav Aleksić smatra da je odluka Vlade Srbije da od Nove godine omogući slobodno kretanje svim vozilima sa Kosova i Metohije, dokaz da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „spreman na sve kako bi sačuvao svoju vlast“.

„Dok na beogradskim ulicama tuče studente koji mirno protestuju protiv izborne krađe i traže poništavanje pokradenih izbora, Srbe na Kosovu i Metohiji ostavlja na milost i nemilost svom koalicionom partneru Aljbinu Kurtiju“, naveo je Aleksić u pisanoj izjavi.

Saopštenjem se oglasila i lista „Mi – glas iz naroda“.

„Odluka Vlade Srbije da omogući ‘slobodu kretanja’ za sva vozila sa tzv. Kosova, dakle vozila sa RKS tablicama, predstavlja još jedan korak u sistematskom institucionalnom odricanju od Kosova i Metohije koje sprovode SNS i SPS od dolaska na vlast 2012. godine. Od potpisivanja Sporazuma o integrisanom upravljanju granicom, preko prvog i drugog Briselskog sporazuma, posledičnog gašenja institucija države Srbije na KiM i grubog uterivanja Srba sa severa KiM u institucije lažne države Kosovo, davanja pozivnog broja, pa sve do tihe predaje elektroenergetskog sistema i opština na severu i, sada, odustajanja od ”statusno neutralnih” tablica – SNS i SPS saučestvuju u dobrovoljnom državnom odricanju teritorije Kosova i Metohije koje nema presedana u našoj istoriji“, navodi se u saopštenju Mi – glas iz naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari