Istraživanje: Za Samoopredeljenje bi glasalo 48.5 odsto stanovnika Kosova 1foto EPA-EFE/ENES SAHITI

Ukoliko bi se parlamentarni izbori održali ove nedelje na Kosovu, na njima bi ubedljivo pobedilo Samoopredeljenje sa 48.5 odsto osvojenih glasova, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja.

Podaci koji su predstavljeni u TV Dukađini pokazuju da bi na drugom mestu bila Demokratska partija Kosova (DPK) sa 18.2 odsto, na trećem mestu Demokratski savez Kosova (DSK) sa 17.9 odsto i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) sa 6.8 odsto.

Srpska lista bi dobila 3.2 odsto glasova, (ali srpska zajednica ima 10 rezervisanih poslaničkih mesta), Socijaldemokratska inicijativa 1,5 odsto, a 0.8 odsto bi dobila stranka Guxo, Socijaldemokratska partija Kosova 0,4 odsto i Alternativa 0,1 odsto. Nijedna od njih ne bi prešla cenzus što znači da ne bi mogle da imaju svoje poslanike u kosovskom parlamentu.

Na pitanje da li će izaći na glasanje 51,3 odsto ispitanih je reklo da bi glasalo, 29 odsto je reklo da bi verovatno glasalo, 3,9 verovatno ne bi glasalo, 12,1 odsto je sigurno da ne bi glasalo, 2,7 ne zna, a jedan posto ispitanih je reklo da nema odgovor.

Prema ovoj anketi, Samoopredeljenje bi imalo 53 mandata u Parlamentu, DPK imao 20, DSK takođe 20 poslanika.

ABK bi imala sedam poslaničkih mesta, dok bi predstavnici manjinskih naroda imali ukupno 20 poslaničkih mesta.

Istraživanje Omnibus koji sprovodi UBO konsulting radi se redovno, svaka tri meseca.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.666 respondenata u periodu od 16. do 23. decembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari