Kovač: Ne želimo da susedu crkne krava 1Foto. wikipedia

Ne želimo da susedu crkne krava, već da prosperira, a u ovom pitanju da Srbija ide prema u Evropskoj uniji (EU), izjavio je danas ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač koji je istakao da treba smiriti tenzije, strasti, postati racionalan, pogledati ono što je bilo u prošlosti „i posle toga će biti svima lakše“.

Kovač je za N1 Hrvatska rekao da su odnosi sa Srbijom korektni, „a ovo je pokazivanje mišića“.
 
„Kad ste u kontaktu sa ljudima u EU i Srbiji, morate iznijeti ono što se napravilo, a mi želimo da Srbija počne raditi. Ovo što se događa je smešno i ne vodi nikuda. Kvalifikacije Hrvatske kao ustaške države, što smo slušali
nedeljama, ne vode nikuda. Neka se uhvate posla“, poručio je Kovač.
 
Sa drugim susedima smo smirili tenzije, a ovo što se događa  sa Srbijom je iracionalno, smatra on.
 
Na pitanje o hapšenju muškarca u Srbiji pod optužbom za špijunažu za interese Hrvatske, Kovač je rekao da se trudio da shvati o čemu se radi, ali da mu i dalje nije jasno.
 
„Koliko god pokušavao uključiti svoje ‘mislilo’, svoj mozak, ne mogu shvatiti. Ovo je amaterizam. Sve to skupa su nekakve neuspele pokazne vježbe, koje ne vode nikuda. Mi smo ozbiljna vlada, imamo izbore, nije nam u interesu ovo, želimo stabilne dobrosusedske odnose“, rekao je Kovač.
 
„Umesto loših sapunica i filmova, u ne znam čijoj režiji, treba se uhvatiti posla i početi raditi. Sad će Srbija početi Hrvatskoj pokazivati mišiće, pa to nikoga ne zanima“, rekao je Kovač.
 
Upitan o protokolu kada se takve situacije dogode, Kovač je objasnio da je red da se druga strana obavesti i da se to tiho rešava, bez javnosti.
 
„U ovom slučaju nisu bila čista posla, jer kao Ministarstvoinostranih poslova nismo obavešteni. O tome sam pita (Ivicu) Dačića u Bratislavi, ali mi nije dao nikakvu informaciju“, rekao je Kovač.
 
„To je loša epizoda jedne sapunice koja traje nedeljama, već je i građanima smešno, s tim treba prestati“, zaključio je on.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari