Kovačevski: Saradnja Srbije i Severne Makedonije na najvišem nivou od 1991. 1Printskrin Tviter/Dimitar Kovačevski

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas u Beogradu da je saradnja njegove zemlje i Srbije na najvišem nivou od proglašenja makedonske nezavisnosti i da zajednička svestrana saradnja donosi odlične rezultate.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i plenarnog sastanka delegacija vlada dve zemlje, Kovačevski je rekao da su današnji sastanci makedonske delegacije i srpskih zvaničnika „još jedna snažna potvrda saradnje“ dve države.

„Između naše dve države ne postoji nijedno otvoreno pitanje i nijedan nerešen problem, imamo samo razgovore za uspešnu saradnju i bolju budućnost građana obe države. Želim da iskažem snažnu političku volju naše vlade za produbljivanje i poboljšanje dobrosusedskih odnosa dve države i dva naroda“, kazao je Kovačevski.

Naveo je da su razgovarali o brojnim projektima i „trasirali put“ za nove inicijative u budućnosti, dodajući da su vlade dve zemlje „orijentisane na podizanje standarda građana i omogućavanje efikasnog i kvalitetnog poslovnog okruženja“.

Kovačevski je rekao i da će se Srbija priključiti na gasovod koji se gradi od Grčke ka Severnoj Makedoniji.

„Odlučili smo da kapacitet tog gasovoda bude maksimalan kako bi Srbija mogla da se poveže i time obezbedi još jedan alternativan izvor snabdevanja gasom“, naveo je.

Kovačevski je dosta govorio o značaju inicijative Otvoreni Balkan za unapređenje saradnje Srbije, Severne Makedonije i Albanije, koje su njene članice. Dodao je da su kritike na račun Otvorenog Balkana zasnovane „na pretpostavkama, a nikad na konkretnim podacima“.

„Povećana je trgovinska razmena, povećan je broj turista, smanjeno je vreme transporta između tri države, kamioni prolaze sa minimalnim vremenom čekanja na granicama, to sve pokazuje da inicijativa daje rezultate“, kazao je makedonski premijer.

Dodao je da je broj srpskih turista u Severnoj Makedoniji povećan 250 odsto u 2021. godini u odnosu prethodnu godinu, i da je prošle godine bio pet puta veći nego 2021. godine.

Najavio je da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija imati zajednički štand na predstojećem sajmu vina u Italiji i da će tamo otići zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i albanskim premijerom Edijem Ramom.

„U Italiji ćemo predstaviti najbolje vinarije tri države, to će izvesno doprineti povećanju izvoza“, kazao je Kovačevski.

On je pozdravio „vizionarstvo i hrabrost“ Vučića na sastanku sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Ohridu 18. marta, kada je Severna Makedonija bila domaćin dijaloga Beograda i Prištine.

Kovačevski je rekao i da Srbija i Severna Makedonija „pripadaju demokratskom i slobodnom delu Evrope“, i dodao da Unija ima interes da Zapadni Balkan bude stabilan i bez konflikata, kao što i zemlje tog regiona imaju interes da budu članice EU.

„Zato svi moramo da osnažimo napore i da ispunimo očekivanja za evropsku budućnost. Od nas zavisi koliko brzo ćemo sprovesti reforme i koliko brzo ćemo se kretati na evropskom putu“, naveo je Kovačevski.

Kovačevski je rekao da na Zapadnom Balkanu „nisu potrebne granice“, za koje je naveo da su „jedino izvor korupcije“.

„Ako odete na Horgoš, granica nema do Skandinavije, a na Balkanu imate granice na svakih 100 kilometara. Zapadni Balkan zamišljam kao region bez granica, integrisan u EU. Granice među zemljama koje imaju bescarinski režim i prijateljske odnose jedino su izvor korupcije i ničega drugog“, naveo je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari