Ković: Neko će morati da snosi odgovornost za pogibiju mladih ljudi 1Foto: Zoran Ras

Predsednik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije profesor Miloš Ković izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska lista ne mogu da budu oslobođeni odgovornosti za tragediju u Banjskoj.

Ković je agenciji Beta kazao da je nedopustivo da javnost u Srbiji još ne zna detalje oružanih sukoba na severu Kosova koji su se dogodili u nedelju.

„Najveću odgovornost za tragična dešavanja na Kosovu i Metohiji snosi politički Zapad, odnosno one zemlje koje su 1999. godine bombardovale Srbiju i okupirale Kosovo. Odgovornost snosi i huliganska vlast Aljbina Kurtija koja povlači poteze koji nisu odobreni od političkog Zapada. Takođe, odgovornost ne mogu da budu oslobođeni ni Aleksandar Vučić, kao ni Srpska lista koja izvršava Vučićeve naloge“, ocenio je Ković.

Dodao je da je „potpuno prirodno“ da Srbi na Kosovu rade u koordinaciji s Beogradom.

„Međutim, svi ovi strašni događaji na Kosovu su posledica i politike koju je vodio Vučić. Sever Kosova je sada doslovno okupran. Ovo stradanje nije smelo da se dogodi. Sukobi u Banjskoj mogu da prištinskim vlastima posluže kao izgovor za novi talas represija nad srpskim stanovništvom. Srbi na Kosovu više ne znaju šta će im doneti dan, a šta noć“, smatra profesor.

Na pitanje Bete, da li je moguće da vlasti u Beogradu i predstavnici Srpske liste nisu bili upoznati s oružanim samoorganizovanjem Srba, Ković je rekao da to u normalnoj zemlji ne bi bilo moguće.

„U Srbiji kojom vlada Aleksandar Vučić sve je moguće. Mi, evo već drugi dan, ne znamo šta se dešavalo u Banjskoj. Dok je u Banjskoj trajao pravi rat, prištinski mediji su izveštavali iz minuta u minut, a srpski mediji pod kontrolom režima nisu objavili ni osnovne podatke. Program naših medija u nedelju nije bio baš za ponos, jer su upućivali javnost da se na severu ništa ne dešava iako je stradalo nekoliko mladića“, istakao je Ković.

Kazao je da je zvanični Beograd od samog početka sukoba znao šta se dešava u Banjskoj.

„Režim u Beogradu je očigledno pokušao da sakrije od javnosti krvave sukobe na severu Kosova s tragičnim posledicama“, ocenio je on.

Upitan da li to ukazuje da vlasti u Beogradu i Srpska lista stoje iza oružanog samoorganizovanja Srba, Ković je kazao da će neko morati da snosi političku odgovornost.

„Ne bih da pretpostavljam, ali neko će morati da snosi političku odgovornost za pogibiju mladih ljudi, ali i za ono što će se tek dešavati. Položaj Srba na Kosovu i Metohiji će biti sve teži. Srbi na Kosovu su, naročito od potpisivanja Briselskog sporazuma, dovedeni u beznadežan položaj i neko zbog toga mora da odgovara. Zbog svih štetnih poteza koje je u poslednjih 10 godina povukla vlast Aleksandra Vučića, jasno je kolika je njegova odgovornost za ugroženost srpskog naroda na Kosovu“, naglasio je Ković.

U jučerašnjim oružanim sukobima između grupe naoružanih Srba i kosovske policije u selu Banjska, prema dosadašnjim zvaničnim podacima, poginuo je jedan policajac albnske nacionalnosti i četiri mladića srpske nacionalnosti.

Nekoliko Srba je ranjeno i oni se nalaze u bolnicama u Prištini i Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari