Kozma o obraćanju Petkovića: Beograd i Priština kao da u dogovoru raspiruju nacionalističku retoriku 1foto: Printscreen/YouTube/Medija centar

– Nažalost vladajući režim koristi dve verzije istog neodgovornog pristupa u vezi sa pitanjem života građana na Kosovu. Jednom govore da pobeđujemo sa 5:0, šta god to značilo, i prikazuju Vučića kao glavnog golgetera, a drugi put kao u dogovoru sa vladajućim režimom u Prištini raspiruju nacionalističku retoriku u kojoj se obavezno ona druga strana proziva da je odgovorna za nacionalističke ispade. Nažalost, njihovu neodgovornost plaćaju pre svega Srbi sa Kosova, ali i svi drugi građani Kosova i Srbije, navodi Robert Kozma iz Ne davimo Beograd povodom obraćanja javnosti direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petra Petkovića.

Kozma kaže da uspostavljanje Zajednice srpskih opština jeste preko potrebno, ali je istovremeno i za sve naše građane potrebno da budu pravovremeno i odgovorno upućeni u trenutno stanje pregovora između Beograda i Prištine, što bi značilo da se u medijima vodi dijalog o mogućnostima i potencijalnim rešenjima za životna pitanja građana Kosova i Srbije, kao što su sloboda kretanja u prostoru Zapadnog Balkana i Evrope, saradnji policija i pravosuđa, pravnoj zaštiti i sigurnosti svih građana na Kosovu, uspostavljanje odgovorne energetske politike.

Jedan od način rešavanja jeste uključivanje opozicionih aktera i civilnog društva u dijalog, kako bi se vladajućem režimu oduzeo monopol tumačenja situacije na Kosovu i u odnosu Srbije i Kosova, kaže Kozma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari