Kragujevac: Energetika najavljuje tople radijatore od 28. oktobra, opozicija ne odustaje od protesta 1Foto: Z. S. M.

Kragujevačke opozicione stranke pozvale su građane, udruženja, organizacije i političke partije da sutra, u subotu, 22. oktobra, iskažu nezadovoljstvo zbog odlaganja grejne sezone mirnim protestom. Protest je najavljen u 18 sati isred zgrade Energetike, u ulici Nikole Pašića.

Po prvi put, posle nekoliko dana, oglasila se Energetika iz Kragujevca, obećavajući da će radijatori biti topli 28. oktobra a ne od 1. novembra. Pak, kragujevački opozicioni lideri nisu zadovoljni ovim „kompromisom”.

Pre toga, lideri kragujevačkih opozicionih stranaka, pozivajući Kragujevčane, nadležne iz Energetika i gradske vlasti, dali su im rok od 48, pa 24 sata da se otpočne sa daljinskim grejanjem makar u večernjim i jutarnjim satima, kada su temperature blizu nule.

Večeras se, po prvi put, ovim povodom oglasila kragujevačka Energetika, saopštenjem koje je medijam prosleđeno preko Odeljenja za komunakice Skupštine grada, naslovljenim „Topli radijatori od 28. oktobra i znatno niži računi za grejanje”.

Po njihovim rečima početak grejne sezone je prilagođen visokim dnevnim temperaturama, koje su daleko iznad višegodišnjeg proseka.

– Poštujući sve preporuke Vlade Republike Srbije za racionalnom upotrebom energije, Gradska uprava Kragujevca donela je odluku da se početak grejne sezone odloži odnosno prilagodi visokim dnevnim temperaturama, rekao je gostujući u Hornici Radio televizije Kragujevac Andreja Ilić direktor Energetike, a prenosi Info služba Skupštine grada.

Da štedimo kad možemo, da bi imali kada dođe prava zima, naglasio je Ilić i najavio tople radijatore od 28. oktobra i znatno niže račune za oktobar u periodu bez grejnih dana.

– Ukoliko temperature budu ispod proseka Energetika će odmah uključiti grejanje. Smatramo da je vreme da se ponašamo racionalno, u skladu sa svim preporukama i da iskoristimo ove tople dane da uštedimo energiju i energente da bi ih imali onda kada krene prava zima, izjavio je on.

Po njegovim rečima – Energetici su građani Kragujevca na prvom mestu.

Protest koji je najvljen za sutra ispred gradske toplane organizovan je iz političkih razloga, a ne iz realne potrebe da se iskaže nezadovoljstvo radom Energetike, ocenio je Ilić.

On smatra da građani Kragujevca ne treba da brinu za grejnu sezonu.

– Energetika je potpuno spremna, nabavili smo sve vrste energenata. Prvi put u svojoj istoriji, na našoj najvećoj kotlarnici, mi možemo da izvršimo supstituciju energenta. Napravili smo potpuno novu kotlarnicu koja može da koristi gas kao energent. Pored toga, staro postrojenje smo remontovali i ostalo je u funkciji. Trenutno na zalihama imamo oko 10.000 tona uglja, a podsetiću da smo prošlu grejnu sezonu počeli sa duplo manje uglja na deponiji. Ostale kotlarnice koje koriste gas kao energent su isprobane i potpuno spremne da greju grad Kragujevac, rekao je direktor Energetike Ilić.

Ono što je za njih ponos jeste da smo prvu fazu projekta modernizacije sistema daljinskog grejanja uspešno završili u roku i bez ikakvih problema.

– Obećali smo smanjenje svih emisija u atmosferu – ugljenika i ugljenikovih oksida za preko 70 posto, potpunu eliminaciju sumpora i PM čestica i emisiju azotovih oksida daleko ispod najoštirijih ekoloških standarda. To ćemo i da dokažemo. Spremni smo za grejnu sezonu, poručio je Andreja Ilić, a Odeljenja za komunakice Skupštine grada prosledilo svim medijima.

Pak, kragujevački opozicionari koji su inicirali sutrašnji protest ispred Energetike, zbog toga ne odustaju od protesta, instisirajući na tome da se Kragujevčani već danima smrzavaju i da je u pitanju zdravlje sugrađana a ne puka politizacija i jeftino sakupljanje političkih poena na muci i smrzavanju sugrađana.

– Obećanje da će radijotori biti topli za šest dana, 28. oktobra, zaista nikog ne interesuje. Obraćajući se lokalnoj samoupravi i Energetici da počnu sa grejnom sezonom neprestano ponavljamo da se naši sugrađani smrzavaju. Neki, „tamo obećan datum” nije ono što smo mi zahtevali i zbog čega okupljamo Kragujevčane na protestu, koji je egzistencionalno pitanje a ne politizacija. Ako radijatori, sutra ujutru ne budu topli, vidimo se svi u 18 sati na protestu ispred Energetike u 18 sati, kaže za Danas Nikola Nešić, gradski odbornik i narodni poslanik stranke Zajedno u okviru kolacije Moramo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari