Kragujevac: Podrška slobodnim nezavisnim medijima 1Foto: Tviter/hermankg

U Kragujevcu je većeras održan četvrti ovogodišnji građanski protest 1 od 5 miliona sa koga je upućena snažna podrška slobodnim i nezavisnim medijima i osuđen pokušaj države da nezakonitim merama spreči Televiziju N1 da istinito i objektivno izveštava javnost o svim događajima.

Građani su podržali i Kragujevačke novine, jedini štampani medij u Kragujevcu koji se proteklog četvrtka zbog blokade računa nije pojavio na kioscima.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac je podsetio da je „mračnih devedesetih godina“ davao intervjue i pisao tekstove u slobodnim medijima.

„Danas ovi ne žele da se čuje bilo kakva slobodna misao i kako se približavaju ovi lažni izbori, proizvodnja laži je sve veća. Proizvodnja neprijatelja je sve veća“, rekao je Lutovac. On je istakao da Vučićevu vlast najviše bole ujedinjena opozicija, građani koji su izašli iz kuća i pobunili se i slobodni mediji koji se još uvek usuđuju da objavljuju istinu. „Mi smo tu da sprečimo da se uguši slobodna misao, da se solidarišemo u odbrani Televizije N1.

Vučiću smeta N1 zato što radi ono što bi trebalo da radi javni servis, zatpo što je neugodni svedok i primer kako bi trebalo da izgleda novinarstvo.

Zato što pušta istinu i slobodu, a to su opasni virusi koje ne možete da stavite u karantin, to su virusi koji će dovesti do oslobađanja svih građana“, rekao je Lutovac.

On je dodao da zbog toga stradaju i Kragujevačke novine „zato što hoće da ih uguše, jer u Srbiji se guši sve što je slobodno i sve što misli“. Potpredsednik DS Borisav Novaković rekao je da režim Aleksandra Vučića poslednjih sedam dana pojačava represiju i pokušava da uspostavi potpuni medijski mrak u Srbiji. „Slobodni mediji su kiseonik demokratije i bez njih nema slobodnog društva. Jedan od poslednjih objektivnih medija N1 Aleksandar Vučić pokušava da uguši.

A mi mu sa ovog mesta poručujemo da mu to nećemo dozvoliti i da dajemo snažnu podršku tom slobodnom i nezavisnom mediju“, rekao je Novaković.

Prema njegovim rečima, Novi Sad i Kragujevac gradovi koje Aleksandar Vučić najviše potcenjuje, omalovažava i zanemaruje zbog ličnih kompleksa. „Sve to radi zbog toga što vuče komplekse još iz vremena kada je bio sekretar Srpske radikalne stranke (SRS) jer Kragujevac nikada nije bio radikalski, kao ni Novi Sad.

Zbog toga ova dva grada Aleksandar Vučić sistematski zaobilazi u širokom luku, zbog toga u ova dva grada u poslednjih osam godina nije bilo nijedne ozbiljnije investicije“, rekao je Novaković i dodao da je to sramota zbog koje „Vučić mora pasti“. On je pozvao građane Šumadije i Vojvodine da ujedine svoju energiju i krenu u pobunu do pobede.

„Aleksandar Vučić je oko sebe okupio sve što je necivilizovano i sve trule jabuke srpske političke scene su u jednoj korpi. Zato mi koji predstavljamo civilizovani deo Srbije ne smemo poput njega da produbljujemo razlike i izazivamo razdor u društvu i narodu, već treba da ujedinimo energiju i srušimo autokratu“, rekao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari