Krasnići (DPK): Alarmantno otkazivanje sastanka vlada Kosova i Albanije 1Foto: FB/Memli Krasniqi

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići ocenio je da je alarmantno otkazivanje zajedničke sednice vlada Kosova i Albanije, koja je sutra trebala da bude održana u Đakovici.

„Alarmantno! U vreme kada su svi zapadni saveznici razočarani vladom Kosova, Albanija nam je potrebna više nego ikada!“, napisao je Krasnići na Fejsbuku.

Premijer Albanije Edi Rama najavio je ranije danas da neće biti zajedničkog sastanka vlada Albanije i Kosova koji je bio predviđen za sutra u Đakovici.

Kao razlog za to je naveo da premijer Kosova Aljbin Kurti „nije prihvatio uski format sastanka premijera, ministara spoljnih poslova i ministara odbrane“.

Rama je medijima izjavio da je Kurti bio da se prvo održi sastanak a da se posle toga održi sastanak na kojem je Rama insistirao.

Prema njegovim rečima, to je vanredna komunikacija koja se odnosi na sutrašnji sastanak dve vlade u Đakovici.

Rama je kazao i da je obavestio Kurtija „da u uslovima pogoršanja odnosa Kosova sa celom evroatlantskom zajednicom, ovaj sastanak ne može da se održi pod predviđenim uslovima“.

„Razgovarao sam popodne sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, zamolio sam Kurtija da se sutra sastanemo u Đakovici, u užem formatu, odnosno sa ministrima spoljnih poslova i odbrane“, rekao je Rama.

Dodao je da, nažalost, sa premijerom Kurtijem nije postignut dogovor o promeni formata.

„Ali to (održavanja zajedničke sednice) nije moguće jer nije trenutak za stvaranje lažne slike o tome šta se zapravo dešava u realnosti Kosova danas“, dodao je Rama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari