Krasnići: Polaganje zakletve gradonačelnika u Severnoj Mitrovici u petak, organizovaćemo u sve četiri opštine 1Severna Mitrovica; foto: Vojin Radovanović/Danas

Ministar uprave i lokalne samouprave Kosova Eljbert Krasnići kazao je da će polaganje zakletve novoizabranih gradonačelnika biti organizovano u sve četiri opštine na severu Kosova navodeći da su ga iz Skupštine opštine Severna Mitrovica obavestili da će polaganje zakletve novog gradonačelnika u toj opštini biti organizovano u petak, prenosi Kosovo online pozivajući se na Reprteri.

„Mandat gradonačelnicima i odbornicima opština ne ističe, predviđeni su zakonski rokovi za polaganje zakletve koji počinje od formiranja Skupštine i traje 30 dana. Pojedinačno smo se dogovorili sa svakom opštinom da organizujemo polaganje zakletve predsednika opštine i tamo gde postoji potreba za konstituisanjem Skupštine“, kazao je.

Kako dodaje, Skupština opštine Severna Mitrovica je uputila Ministarstvu informaciju da će u petak biti organizovana sednica za polaganje zakletve gradonačelnika.

Nakon sastanka sa kosovskim premijerom i gradonačelnicima kosovskih opština, Krasnići je govorio i o odluci o otvaranju mosta preko reke Ibar.

„Odluka je doneta u Skupštini opštine Severna Mitrovica, trenutno je na obradi u našem ministarstvu, kad bude završena ocena zakonitosti akta, uputićemo je drugim instancama“, naveo je Krasnići.

Povodom pitanja ličnih primanja, Krasnići je rekao da je Ministarstvo finansija otvorilo vrata za rešavanje tog problema.

„Što se tiče sopstvenih prihoda, ministar finansija je takođe dao meritoran odgovor u Skupštini Kosova. Ministar finansija je danas u ime Vlade ponovo otvorio vrata za rešavanje tog problema, to zapravo nije problem jer mi samo sprovodimo amandman na zakon o budžetu. Ako treba da se menja taj amandman, onda je danas ministar finansija još jednom zatražio od gradonačelnika opština da podnesu zahtev i to će se rešavati“, kazao je.

Kako kaže, razgovaralo se i o pitanju imovine.

„Mi kao Vlada smo sproveli zakon, napravljena je procena imovine i odgovornost je data Ministarstvu finansija 2018. godine, na osnovu te procene imovine, odgovornost svakog nivoa je utvrđen i sada je to dopuna izmeni zakona o porezu na imovinu, a naravno da će se uzeti u obzir svi zahtevi kako na lokalnom, tako i na centralnom nivou“, naglasio je Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari